Lintupelikortit saivat tuekseen kirjan

Kajaanilainen luontokuvaaja Jouni Ruuskanen julkaisi keskiviikkona lintukuvistaan, kokemuksistaan ja tiedosta kootun Lintupelikorttien kuvat ja tarinat -kirjan. Kirjassa esitellään 48 Kainuussa esiintyvää lintulajia. Teos tuo tarinat ja lisäkuvat vuonna 2005 julkaistuille lintupelikorteille. Ruuskanen toivoo kirjan innostavan ihmisiä luontoharrastukseen.

Kuva: YLE / Paula Hiljanen

KAJAANI Kymmenien vuosien kokemus oli nyt aika tuoda päivänvaloon, sanoo Jouni Ruuskanen.

- Eihän niistä kuvista, tiedoista ja kokemuksista olisi mitään hyötyä, jos ne jäisivät vain pöytälaatikon kätköihin.

Tuoreessa kirjassa on esillä myös Ruuskasen lempilapsi kaakkuri.

- Kuvat tuntuivat jo ottamishetkellä keskimääräistä paremmilta. Oli hieno hetki, kun kuva palkittiin maailman luontokuvana vuonna 1989.

Kuva tarvitsee sanoja tuekseen

Ruuskanen toteaa pitkän kokemuksen tuomalla varmuudella, että pelkkä kuva ei läheskään aina toimi ilman sanoja.

- Kuvat tarvitsevat varsin usein tuekseen tarinan tai tietoa. Kirjaan olen pyrkinyt kuvien rinnalle tuomaan kokemukseni ja tietoni kyseisistä lajeista. Niitä tarinoita on vuosien varrella kertynyt useammankin kirjan edestä.

Esimerkiksi Ruuskanen ottaa Kajaaninjoen sorsat. Niistäkin riittää kerrottavaa vaikka kovin tutusta näystä sinällään on kysymys.

- Kyllä niissä riittää kuvattavaakin edelleen. Lintu on kaunis ja varsinkin kevään touhuissa on seurattavaa. Uroksia on jopa kolme kertaa naaraita enemmän, joten kiivaimpaan aikaan siitä seuraa kovia taisteluita.

Pohjois-Suomi on aarreaitta

Luontoharrastajalle Kainuu ja Pohjois-Suomi on ehtymätön aarreaitta, jonka arvoa eivät paikalliset välttämättä edes huomaa.

- Täällä on selvästi neljä eri vuodenaikaa ja ne antavat oman hyvän lisän tuohon kuvaukseen. Muuttolinnut elävöittävät luontoa joka vuosi keväästä syksyyn.

Ruuskanen toivoo omien kokemustensa kannustavan nuortakin väkeä luontoharrastusten pariin.

- Luontoharrastus ei ole yksinäistä touhua vaan tässä hommassa saman henkiset ihmiset jakavat toisilleen tietoa ja vinkkejä sekä kokemuksia.

Jos näkisi vielä ahman

Ruuskanen ei ole aivan varma siitä, onko paras kuva jo otettu.

- Jokaisella kerralla tarttuu kameraan jotain kun luontoon lähtee.

Suomen pedoista sen sijaan löytyy vielä aukko.

- Minulle sattui sillä tavalla, että kuvasin leijonan luonnossa ennen Suomen suurpetoja. Nyt olen saanut kuvattua pedoista kaikki muut paitsi ahman. En minä siitä välttämättä halua mitään kilpailukuvaa. Minulle riittäisi sekin, että näkisin tuon Suomen luontoon kuuluvan pedon.