Hyrynsalmella ei haluta yhden kunnan Kainuuta

Ylä-Kainuun kuntien tulisi miettiä yhdessä uusia kuntavaihtoehtoja, sanoo Hyrynsalmen kunnanvaltuuston puheenjohtajan Esa Kemppainen. Pakkoliitoksien sijaan kuntien pitäisi löytää luonnolliset vastinparit.

Kuva: Yle

Kemppaisen mukaan hallintokokeilun kaatumisen vuoksi aika on hyvinkin otollinen uusien kuntarajojen tarkastelulle.

Erityisenä huolenaiheena Hyrynsalmella ovat Kainuun maakunta -kuntayhtymän alijäämät, jotka lankeavat kuntien maksettavaksi hallintokokeilun päätyttyä.

- Kuntayhtymän alijäämät kriisiyttävät monen kunnan talouden. Nyt ovat hyvät neuvot kalliit, miten talous saadaan kuntoon, Kemppainen sanoo.

Pakkoliitoksia ei haluta

Kemppaisen mukaan Hyrynsalmella ei ole akuuttia pakkoliitostarvetta, mutta tulevaisuus tuo tullessaan valtavat haasteet, joten avoin keskustelu kuntaliitoksista on välttämätöntä.

- Kuntauudistusten tulisi olla vapaaehtoisia, eikä pakkoliitoksia, kuten valtio nyt ehdottaa. Kuntien kesken täytyy löytyä luonnolliset vastinparit, Kemppainen sanoo.

Hyrynsalmen vaihtoehto on uusi kunta Ylä-Kainuuseen, yhden kunnan Kainuuta ei haluta.

Kemppaisen mukaan Hyrynsalmella on aistittavissa muutosvalmiutta uusien kuntarajojen osalta. Kunnassa järjestetään kevään aikana kolme kuulemistilaisuutta. Kuntalaiset pääsevät kertomaan mielipiteensä mahdollisista kuntaliitoksista.Moisiovaaralla, Väisälässä ja kirkonkylällä.