1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. videotaide

Kokkolan luontomuseon vuoden teema on aika

Luontomuseon alkavan kevään ja kesän teemanäyttely on ajankohtainen ja panee näyttelyssä kävijän ottamaan kantaa. Aika tapahtuma -näyttelyssä etsitään, karkausvuoteen sopivasti liittyen mittasuhteita ajan käsitteelle. Tähän päivään museovieras laskeutuu Jyrki Portinin kantaaottavassa Hanhikivi videoinstallaatiossa.

Kuva: Jyrki Portin

Valtion valokuvataiteen apurahan turvin nyt työskentelevä Jyrki Portin ottaa kantaa tähän päivään ja aikaan neulanreikäkamerakuvillaan ja ATOM-videoinstallaatiollaan. Neulanreikäkamerakuvissa valotusaika on ollut useita päiviä. Paperille on piirtynyt paitsi auringon piirtämä valon kulkukaari myös ympäristön ilmeen lopulta muuttavasta ajan kulusta.

Portinin tätä näyttelyä varten valmistunut videoinstallaatio on selkeä, kannanotto Pyhäjoen ydinvoimalasuunnitelmiin. Kuvat on otettu Hanhikiven lintualueella, jota luontoharrastaja Jyrki Portin pitää erityisen tärkeänä linnustoalueena.

- Haluan kuitenkin, että jokainen katsoja tekee omat päätelmänsä. Tässä se konkretisoituu ihmisen pienuus, kun istuu kaksi ja puoli miljardia vuotta vanhan konttaisen päällä ja ottaa mielestään hyvinkin tärkeän valokuvan. Olen omistanut tämän videoteoksen ajalle ja ihmisille, jotka rakastavat vapaita rantoja ja myös elämälle, Jyrki Portin pohtii.

Kokkolan luontokokoelma Kiepin kokonaisuuteen kuuluvat muun muassa Veikko Salkion eläin- ja fossiilikokoelmat, Viljo Nissisen noin 1400 näytteen mineraalikokoelma ja Armas Järvelän perhoskokoelma.

-Minun tavoitteenani on ollut esitellä tätä kokonaisuutta vuosittain eri teemojen avulla. Aika tapahtumaa aloimme valmistella pari vuotta sitten. Idea syntyi, kun valokuvataiteilija Jyrki Portinin julkisti kirjan aika ja valo -teemoihin liittyen neulanreikäkamerakuviaan, amanuenssi Paula Hyttinen kertoo maaliskuun alussa avautuvan näyttelyn taustoja.

-Ensin ei ollut ja sitten oli. Alkuräjähdyksessä 13,7 miljardia vuotta sitten syntyi aika, materia, energia, näin Paula Hyttinen on kiteyttänyt museon teemanäyttelyn ideaa kirjalliseen esitteeseen.

Tämänvuotiseenkaan teemaan ei ole sidottu kaikkia kokoelmia. .

Ajan käsitettä ja ihmiselämän lyhyttä myötäjuoksun ajan rinnalla konkretisoidaan miljardien vuosia sitten syntyneillä mineraaleilla. Kohti nykypäivää tullaan fossiilikokoelman kautta ja päädytään Pyhäjoen Hanhikiven linnustoalueelle.

Näyttely on parillakin tavalla Kiepin juhlanäyttely. Tänä vuonna on kulunut 100 vuotta museon perustajan Veikko Salkion syntymästä ja museon perustamisensa on 30 vuotta.

.