Urpilainen selvitti Suomen eurokriisikantoja Ranskassa

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) on selvitellyt Suomen kantoja eurokriisissä ranskalaiselle kollegalleen Francois Baroinille Pariisissa. Tapaamisen yhdeksi keskeiseksi aiheeksi nousi niin sanotun euroalueen “palomuurin“ suuruus.

talous
Jutta Urpilainen tapasi ranskalaisen kollegansa Francois Baroinin Pariisissa 29. helmikuuta 2012.
Jutta Urpilainen tapasi ranskalaisen kollegansa Francois Baroinin Pariisissa 29. helmikuuta 2012.Ranskan valtiovarainministeriö

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on patistanut euromaita nostamaan vastuitaan väliaikaisessa ja pysyvässä rahoitusvakausvälineessä tuhanteen miljardiin euroon eli kaksinkertaiseksi nykyisestä. Ranska patistaa nopeisiin ratkaisuihin asiassa.

Suomen hallitus haluaa kuitenkin ensin etsiä muita keinoja.

- Kerroin Baroinille, että meidän pitää arvioida myös sitä, mitä Suomen oma talous kestää, eli kuinka paljon pystymme ottamaan vastuita, edes teknisiä vastuita Euroopasta, ja hän kyllä tämän ymmärsi, Urpilainen kertoi YLE Uutisille Pariisissa.

- Meidän toiveemme on ollut, että kansainvälinen valuuttarahasto IMF voisi tulla tähän palomuuriin mukaan eli heidän osuuttaan voitaisiin kasvattaa. Pitää hyvin tarkkaan arvioida, että onko ihan aidosti tarvetta lähteä kasvattamaan näiden väliaikaisen ja pysyvän kriisimekanismin kapasiteettia, Urpilainen sanoi.

Kreikka-vakuuksista syntyneet hiertymät unohdettu

Viime syksynä Ranska suhtautui hyvin nuivasti Suomen yrityksiin neuvotella kahdenkeskisiä Kreikka-vakuuksia ehtona rahoitukselleen. Silloin juuri valtiovarainministeri Baroin kritisoi Suomen toimintaa kovin sanoin ja syytti Suomea “esiripun takaisista neuvotteluista”.

- Ei voida käydä keskusteluja esiripun takana kun esirippu on laskeutunut, koska se aiheuttaisi markkinoiden epäluottamusta. Kahden kerroksen solidaarisuus on ehdottoman käsittämätöntä, Baroin kritisoi tuolloin lehtihaastattelussa.

Kysyttäessä, ovatko sotakirveet nyt haudattu, Urpilainen vähättelee tuolloisia erimielisyyksiä.

- Niitä (sotakirveitä) ei ole koskaan ollutkaan, itse asiassa. Baroin totesi tapaamisessamme, että oli tukemassa vakuusratkaisua. Meillä on erittäin hyvät kahdenväliset suhteet, Urpilainen vakuutti.

Urpilainen ei nokittele Ranskan sosialistien kanssa solidaarisuusverossa

Urpilainen tapasi myös Ranskan sosialistien entisen talousministerin Michel Sapinin, joka vaikuttaa yhä vahvasti puolueen presidenttiehdokkaan Francois Hollanden taustajoukoissa.

Hollande johtaa mielipidetiedusteluissa Sarkozya.

Hollande ja Urpilainen ovat viime aikoina ollet samoilla uudistuslinjoilla. Hollande ehdotti alkuviikosta yli miljoona euroa ansaitseville 75 prosentin solidaarisuusveroa. Urpilainen puolestaan on ehdottanut solidaarisuusveroa yli 100 000 euroa ansaitseville.

- Se, että sosialistit ajaa rikkaille korkeampia veroja ajatuksella, että verotuksen pitää olla oikeudenmukaista, voin tuon ajattelun allekirjoittaa. Olen itse esittänyt Suomessa solidaarisuusveron käyttöönottoa, joka tulisi yli 100 000 euroa vuodessa ansaitseville ja huomattavasti pienemmällä tasolla kuin mikä sosialistien ehdotus Ranskassa on, Urpilainen vertasi.

Lähteet: YLE Uutiset / Raine Tiessalo, Pariisi