1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. karkauspäivä

Kosittavat karkaavat kynsistä

Periaatteessa karkauspäivä aiheuttaa miehelle joko vapauden tai rahan menoa, jos häntä kositaan. Kosionainen sen sijaan on varmalla saamapuolella. Ellei tule miestä, tulee hamekangas. Periaatteessa.

Kuva: YLE / Hillevi Antikainen

Rovaniemellä on ihan turha lähteä karkauspäivänä kadulle aviomiehen toivossa. Rämäpäisyydestäänkin tunnetut rovaniemeläismiehet eivät hevin heittäydy hempeilemään ventovieraan naisen kanssa. Saati ryhdy suunnittelemaan yhteistä tulevaisuutta.

Vilpittömään kysymykseen: "Tuletko miehekseni?" heitetään nopeita, mutta kauttaaltaan kieltäviä vastauksia. Juuri vastausten nopeus paljastaa pinnan alla kytevän pakokauhun. Tekosyyt ovat niin ilmeisiä ja arkisia, että kosioretkeläinen epäilee oitis niiden aitoutta.

Maija Pyhäjärven ja Hillevi Antikaisen tarrautuminen vastaantulevien miesten takinliepeeseen kosiotarkoituksessa ei tuottanut yhtään myöntävää vastausta. Ei myöskään yhtään hamekangasta.

Perustelut rukkasille yleisyysjärjestyksessä:

1. Jo naimisissa 2. Kiire töihin 3. En mie ouon kans arvaa 4. Palelee, en pysähy 5. Minä oon Sallasta

Karkauspäivää on kansanperinteen mukaan pidetty niin nurinkurisena päivänä, että sama se, jos vaikka nainenkin kosii. Tieteellinen tausta vahvistaa, että monimutkaista on. Kuten avioliitto.