1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

ANC:stä erotetun nuorisojohtajan tukijat ja vastustajat kahakoivat

Etelä-Afrikassa on puhjennut yhteenottoja ANC-puolueen entisen nuorisojohtajan Julius Maleman kannattajien ja vastustajien välillä. Yhteenotot puhkesivat, kun ANC oli ilmoittanut erottavansa Maleman. Eripuran kylvämisestä puolueessa syytetty Malema piti alun perin vain hyllyttää viideksi vuodeksi, mutta ANC kovensi tuomiota keskiviikkona.

Torstaina Maleman vastustajat kokoontuivat pohjoisessa Seshegon kaupungissa paikalle, jossa Maleman tukijat olivat kokoontuneet aiemmin. Maleman tukijat tukkivat tien ja mielenosoittajien välille puhkesi yhteenottoja, kertoo uutistoimisto Sapa. Sen mukaan mielenosoittajat kivittivät poliisiautoa, joka saapui erottamaan tappelijoita.

ANC ilmoitti Maleman tuomion koventamisesta keskiviikkona sen jälkeen, kun oli hylännyt hänen vetoomuksensa marraskuisen hyllytystuomion kumoamisesta. ANC:n mukaan Malema on rikkonut puoluetta vastaan toistuvasti eikä osoita katumusta. Malemalla on kaksi viikkoa aikaa valittaa erottamispäätöksestä.

ANC päätti marraskuussa Maleman hyllyttämisestä, koska katsoi nuorisojohtajan sekä kylvävän eripuraa puolueessa että horjuttavan sen uskottavuutta. Taustalla oli Maleman lausunto, jossa hän vaati naapurimaan Botswanan demokraattisesti valitun hallituksen vaihtamista.

30-vuotias Malema on saanut paljon kannattajia, mutta hän on myös ollut pitkään kiistelty hahmo ANC:ssä. Alun perin hän oli presidentti Jacob Zuman läheinen liittolainen, mutta on sittemmin muuttunut tämän arvostelijaksi. Hän on syyttänyt Zumaa muun muassa siitä, ettei tämä tee tarpeeksi köyhyyden kitkemiseksi.

Malema on saanut sekä tukijoita että vastustajia vaatimuksillaan kaivosten kansallistamisesta ja valkoisten omistamien maatilojen takavarikoimisesta.

Malema on kuohuttanut myös muun muassa esittämällä apartheidin vastaista laulua, jossa kehotetaan surmaamaan valkoisia viljelijöitä. Viime vuonna oikeus tuomitsi laulun vihapuheeksi ja Malemaa kiellettiin esittämästä sitä.