Tupakoitsijat rynnivät kioskeihin uuden tupakkalain takia

Kioskien ovi on alkanut käydä tiuhaan uuden tupakkalain tultua voimaan vuodenvaihteessa. Kioskeista tupakkatuotteita voi edelleen pyytää myyjältä tuotenimellä, toisin kuin kaupoissa.

Kotimaa
Jarkko Ahotupa onnistui tupakkaostoksissaan.
Jarkko Ahotupa onnistui tupakkaostoksissaan.YLE / Minna Rosvall

R-kioskin Turun aluepäällikkö Jarkko Kallio kertoo, että lainmuutos näkyy selkeästi positiivisena niin kioskien asiakas- kuin myyntimäärissäkin.

- Samalla tavallahan on käynyt kaikissa maissa, joissa vastaava lainmuutos on astunut voimaan, esimerkiksi Norjassa. Ostaminen on helpompaa. Lisäksi asiakkaat ovat alkaneet ostaa tupakkatuotteita suurempia määriä kerralla, ettei ostoksilla tarvitse käydä niin usein, kertoo Kallio.

Kauppiaat eri mieltä

Kauppias Harri Mäki-Tanila K-Citymarket Skanssista kertoo, että tammikuun aikana asiakas- ja myyntimäärät kehittyivät kokonaisuutena ottaen mukavasti, mutta tupakkatuoteryhmän myynti vähentyi. Mäki-Tanila ei kuitenkaan usko, että syynä on tupakkalain muutos.

- Pikemminkin uskon terveystrendiin; tupakoinnin lopettajia on tällä hetkellä enemmän kuin aloittajia. Siirsimme tupakan myynnin joulukuussa avohyllystä uuden lain mukaisiin automaatteihin, eikä muutoksesta muodostunut minkäänlaista ongelmaa, kertoo Mäki-Tanila.

K-Citymarket Ravattulan kauppiaan Timo Ilmolahden mukaan tammikuun myyntiraportissa ei näy tupakkatuotteiden myynnissä merkittävää muutosta aikaisempaan verrattuna.

- Siellä näkyy ihan pieni, parin prosenttiyksikön vähennys. Se saattaa mennä ihan uudenvuodenlupausten piikkiin, arvelee Ilmolahti.

Ilmolahti oli tiedustellut pari viikkoa sitten kassahenkilöstön kommentteja muuttuneisiin käytäntöihin:

- Kassat kertoivat, että vakioasiakkaat oppivat oman tuotteensa numeron nopeasti ulkoa. Asiakkaat ovat kuitenkin näissä asioissa varsin merkkiuskollisia, Ilmolahti toteaa.

Asiakkaat tavoilleen uskollisia

Kadulta tavoittamamme Jyri Mustonen vahvistaa kassahenkilöstön havainnon. Hän kertoo ostavansa savukkeensa nykyään mielellään aina samasta kaupasta, koska oman merkin numero lähikaupassa on hyvässä muistissa.

- Tulee tosiaan kurvattua sen oman kaupan kautta, Mustonen pohtii.

Mustosen seurassa ollut Tom af Hellström kertoo ostavansa savukkeensa joka tapauksessa kioskilta, joten lainmuutos ei ole häneen vaikuttanut.

- Tosin onhan se entistä hankalampaa silloin harvoin kun marketissa käyn, af Hellström toteaa.

Uusi tupakkalaki toi kauppoihin numeroruletin

Vuodenvaihteessa voimaan astunut uusi tupakkalaki piilotti tupakkatuotteet kauppojen kassoilta. Haluamansa tuotteen numero pitää selvittää kassahenkilöltä jokaisessa kaupassa erikseen, ennen kuin sen saa itsepalveluautomaatista.

Kioskeissakin tupakkatuotteet ovat piilossa, mutta niitä saa pyytää myyjältä vanhaan malliin.

Lähteet: YLE Turku / Minna Varjonen