Isännöitsijä voi takavarikoida tolppaan jätetyn auton lämmitysjohdon

Auton lämmitysjohto tulisi korjata lämmityksen jälkeen aina pois. Pistorasiohin roikkumaan jätetty lämmitysjohto voi pahimmillaan olla jopa vaarallinen. Mikäli lämmitysjohto jätetään ohjeiden vastaisesti, saattaa isännöitsijä takavarikoida sen.

isännöinti
Autojen lämmitysjohto pitäisi aina irrottaa tolpasta ja ottaa mukaan kun auto poistuu paikalta. Roikkumaan jätetty jännitteinen johto voi jäädä vaikka lumitraktorin kauhaan kun parkkipaikkaa putsataan lumesta.YLE / Miki Wallenius

Tänäkin talvena on taloyhtiöiden parkkipaikoilla jätetty auton moottorilämmittimen sähköjohtoja päiväksi roikkumaan, kun autoloilija ei ole viitsinyt niitä irrottaa ja ottaa mukaansa.

Isännöitsijät pyrkivät niistä huomauttamaan, mutta hämeenlinnalaisen Realia Isännöinti Oy:n isännöitsijä Heikki Pirhonen tietää hyvin ettei huomauttaminen väärin jätetystä johdosta ei aina toimi.

- Johtojen poistaminen on osoittautunut paremmaksi keinoksi. Siinä tulee vähän kustannuksia tälle auton omistajalle. Kun joutuu ostamaan uuden johdon, niin se muistuttaa paremmin, Pirhonen tunnustaa.

Märällä parkkipaikalla vaara on suurempi

Kelien lämmetessä ja lumien sulaessa autopaikkoille syntyy vesilammikoita ja vetistä lunta. Pistorasiasta roikkumaan jätetty johto voi olla vaarallinen joutuessaan kosketuksiin veden kanssa. Sähkö johtuu pistorasiasta johdon kautta ympäristöön ja voi aiheuttaa vaarallisen jänniteen ympärilleen. Myös tulipalon vaara on olemassa.

Mikäli huomaa joku huomaa parkkipaikalla pistorasiasta roikkuvan johdon, neuvoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston tarkastaja Ahti Auvinen toimi näin:

- Ottakaa yhteyttä taloyhtiön isännöitsijään. Jos on vahva epäilys, että johto on jännitteinen, niin silloin pitäisi tavalla tai toisella varmistaa, ettei kukaan tahallisesti tai tahattomasti mene johdon läheisyyteen.

Lapset tykkäävät käpälöidä johtoja

Sekä Auvinen että Pirhonen kertovat, että vakavat tulipalot tai henkilövahingot ovat tolppiin jätetyissä lämmitysjohdoissa erittäin harvinaisia. Asiaan suhtaudutaan kuitenkin vakavasti.

- Aikuiset tuskin käyvät kovasti siinä käpälöimässä, mutta pienet lapset saattavat leikkiessään käydä johtoon kiinni. Pirhonen kertoo, ettei kaapeleista koidu muuta vaivaa isännöitsijöille, kuin että niitä pitää kerätä pois.

Lähteet: YLE / Petja Kauhanen