1. yle.fi
  2. Uutiset

Muovikeräys lähti liikkeelle mallikkaasti

Kuopiossa, Lapinlahdella ja Tampereella käynnissä oleva muovipakkausten keräyskokeilu on lähtenyt hyvin käyntiin. Jätelain uudistuksen takia pakkausten kierrättämiseksi yritetään luoda kauppojen yhteyteen vastaanottoverkosto.

Teksti-TV Savo
Mies palauttaa ketsuppipulloa muovijätteisiin.
YLE / Veli-Pekka Hämäläinen

Kotien muovipakkausten kierrätystä on kokeiltu vuodenvaihteesta lähtien Kuopiossa, Lapinlahdella ja Tampereella. Parissakymmenessä kauppojen yhteydessä olevassa ekopisteessä on perinteisten lasin, metallin, paperin ja pahvien keräyksen lisäksi oma luukkunsa muovisille pakkauksille.

- Kyllä laatu on ollut todella ilahduttavan hyvää. Se on yllättänyt meidät, ehkä Kuopiossa tämä vanha tausta että muovia on muutamia vuosia sitten aikaisemminkin kerätty niin osataan lajitella hyvin, toteaa jäteyhtiö Jätekukon tiedottaja Virve Hartikainen.

Muovipakkausten keräilystä hankitaan kokeilulla tietoa, koska toukokuussa voimaan tuleva uusi jätelaki velvoittaa tuottajat ja kauppiaat huolehtimaan pakkausten hyötykäytöstä viimeistään kahden vuoden siirtymäajan kuluttua. Kuopiossa keräykseen tuodun muovin laatuun ollaan tyytyväisiä.

Keräysastioihin on tuotu pääasiassa oikeanlaisia muoveja. Astioista löytyy etenkin margariinirasioita, pulloja sekä valmisruokapakkauksia. Kuopiossa kokeilussa kerätään vain kovia muovipakkauksia, joissa on merkinnät PET (01), PE-HD (02), PE-LD (04) tai PP (05). Tampereella keräykseen kelpaavat PVC-muovia lukuunottamatta lähes kaikki kodin muovipakkaukset.

Kuopiossa muoveja kerätty aiemminkin

Kuin tilauksesta keräyspisteelle ilmestyy kuopiolainen Antero Muhonen, joka kaivaa autonsa peräkontista muovikassillisen kierrätettäviä muovipakkauksia. Hän luettelee jo tottuneesti keräykseen kelpaavien muovien numerokoodeja ja toivoo jatkoa keräyskokeilulle, joka päättyy elo-syyskuussa.

- Silloin joitakin vuosia sitten, kun Kuopiossa oli keräyskokeilu, meidän perheessä oltiin hyvin pettyneitä kun se keräys loppui. Alkuun teki ihan pahaa laittaa tavalliseen roskikseen muovia. Siinä mielessä tämä on tosi hieno juttu ja hyvin mielellään ollaan tässä mukana, toteaa Muhonen.

Hän ei pidä muovien erittelemistä erityisen vaivalloisena tai tilaa vievänä.

Pakkauksien on tarkoitus olla melko puhtaita ja kuivia. Margariinirasiaa tarkasteleva Jätekukon tiedottaja Virve Hartikainen muistuttaa, että pakkauksia ei kuitenkaan tarvitse pestä.

Muovipakkausten keräysverkosto pyritään muodostamaan pääasiassa kauppojen yhteydessä oleviin ekopisteisiin, eli reittien varrelle jossa ihmiset muutenkin liikkuvat. Kokeilu päättyy elo-syyskuussa.

Lähteet: YLE Savo / Keijo Salokangas

Lue seuraavaksi