Näin keskusteltiin: Kommentoijat karsisivat turhaa byrokratiaa

Hallitus varautuu kehysriiheen, jossa heikentyneen taloustilanteen vuoksi pitäisi päättää uusista veronkorotuksista. Päähallituspuolueet ovat selkeän erimielisiä leikkausten suuruudesta. Nettikommentoijat karsisivat kovalla kädellä turhaa byrokratiaa valtionhallinnosta.

Osallistu
Seteleitä lompakossa.
Arja Lento / Yle

Nimimerkki maksaja neuvoo.

"Velkatalkoot. Nostetaan yleistä verotasoa joka toinen vuosi huomattavasti korkeammaksi, jotta saadaan tehtyä Suomesta velaton. Säästetään korkokuluissa miljardeja."

Nimimerkki Elise karsisi rankalla kädellä kaiken turhan pois.

"Ihan ensimmäiseksi tulee mieleen, että terveydenhuolto pitäisi järjestää kevyemmellä byrokratialla kuin nykyään. Kaikille lääkäreille hoitovastuu, potilas saa itse valita lääkärinsä ja Kela korvaa omavastuun ylittävät kustannukset. Erikoissairaanhoito tulee järjestää valtion rahoituksella isoissa yksiköissä. Myös sosiaalihuollossa on valtavasti turhaa byrokratiaa."

Nimimerkki Veksi E säälii köyhiä.

"Kaikista muista karsitaan, mutta ei varakkailta, eikä ministereiden eikä kansanedustajien palkoista eikä muistakaan sivutuloista ja etuuksista. Jo esimerkiksi kansanedustaja ansaitsee saman verran kuukaudessa, kuin pientä eläkettä saava vuodessa."

Nimimerkki monopoli pureutuu maatalouteen.

"Maataloustuista pitää säätää. Tuen sijasta tuottajille pitää maksaa kustannuksia vastaava hinta tuotteista. Koska kauppa joutuu hintapaineisiin ulkomaan kilpailun kautta karsiutuvat kaupan ylisuuret katteet tällä tavalla."

Nimimerkki Hajattelija kaavailee valmisruokaveroa.

"Jos on jo sokerivero niin miksei valmisruokaveroa. Jos yksi paprika maksaa kaupassa parhaimmillaan 2 € ja nektariinit 1 €/kpl ja Saarioisten valmismömmöaterian saat 1 € ja sipsipussin 1,50 € niin jossain ollaan pielessä. Kaikille teollisille tuotteille reipas "terveyshaittavero" niin rahaa tippuu ja ehkä ajan kanssa säästetään terveyskuluissa, kun kansasta tulee terveempää."