1. yle.fi
  2. Uutiset

Etlan uusi toimitusjohtaja: Kreikka tarvinnee lisää velkaleikkuuta

Kreikan velkoja saatetaan joutua leikkaamaan vielä lisää, arvioi Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä. Sen sijaan hänen mukaansa pelko Kreikan taudin leviämisestä Italiaan ja Espanjaan on vähentynyt. Vihriälä aloitti Etlan ja Elinkeinoelämän Valtuuskunnan Evan toimitusjohtajana torstaina.

velkakriisit
Vesa Vihriälä.
Vesa Vihriälä.Yle

Vihriälä on seurannut euroalueen velkakriisin käänteitä aitiopaikalta, sillä ennen Etlaan siirtymistä hän toimi EU-komission varapuheenjohtajan Olli Rehnin neuvonantajana.

Kreikan velkakriisiä on yritetty ratkaista jo pari vuotta. Kriisin alussa oli vaikeaa ennustaa, mihin se kehittyy, mutta kriisin jatkuessa ratkaisuyrityksiin olisi pitänyt panna vauhtia, katsoo Vihriälä.

- Sen jälkeen, kun on osoittautunut, että Kreikan tilanne ei korjaudu, olisi ehkä aikaisemmin pitänyt tunnustaa tämä tilanne ja ryhtyä niihin toimenpiteisiin, mihin nyt on ryhdytty ja nytkin mennä vielä pidemmälle.

Vihriälän mielestä pidemmälle meneminen tarkoittaa lähinnä yksityisten velkojen leikkaamista sovittua enemmän.

- Kreikan velkataakka jää edelleen liian suureksi niin että tilanne pitkän päälle rauhoittuisi. Se rauhoittuu nyt todennäköisesti muutamiksi kuukausiksi.

"Italialla ja Espanjalla menee paremmin"

Euroalueella on kannettu paljon huolta siitä, leviääkö velkakriisi muihin maihin. Huolena ovat olleet etenkin Espanja ja Italia, jotka ovat huomattavasti suurempia talouksia kuin Kreikka.

Vihriälä ei kuitenkaan ole velkakriisin leviämisestä kovin huolissaan. Sekä Espanjassa että Italiassa on otettu askelia paremman taloudenpidon suuntaan.

Kreikan tilanne on kuitenkin ratkaistava, Vihriälä painottaa.

- Itse ajattelisin niin, että kun Kreikan tapaus voidaan eristää, me luomme riittävän vahvat turvamekanismit muitten maitten suojaksi. Vähän tuonnempana on jokseenkin samantekevää, mitä Kreikalle tapahtuu.

- Tämä on ehkä liian paljon sanottu, mutta se ei jatkossa horjuta Euroopan rahoitusvakautta niin kuin saattoi pelätä vielä kaksi vuotta sitten.

Vihriälä seuraa Etlan toimitusjohtajan tehtävässä Sixten Korkmania. 64-vuotias Korkman siirtyi eläkkeelle.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi