1. yle.fi
  2. Uutiset

Taidetoimikunnat pelkäävät lakiesityksen siirtävän taidevallan pääkaupunkiin

Maakuntien taiteilijat pelkäävät suunnitellun Taiteen edistämiskeskuksen siirtävän vallan ja apurahat alueilta pääkaupunkiseudulle. Opetus- ja kulttuuriministeriö sai keskiviikkona valmiiksi hallituksen esityksen lakimuutoksesta, joka perustaisi uuden Taiteen edistämiskeskus -nimisen viraston.

kulttuuri
Taiteilijat Jonne Pitkänen ja Markku Metso ovat kehitelleet äänitaidetta vanhoista leluista.YLE / Juha Korhonen

KouvolaUusi lakiteksti ei kerro suoraan vähennyksistä, mutta se luo raamit virastolle, joka voi päättää leikkauksista. Alueellisten taidetoimikuntien mukaan uhkana on, että myös avustusrahaa ja virkoja lähtee pääkaupunkiseudulle.

Kaakkois-Suomi on saanut vuosittain jaettavaksi noin 400 000 euroa. Se on käytetty läänintaitelijoiden palkkoihin ja taitelijoiden avustamiseen.

Lakiesitys ei saa kiitosta Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan pääsihteeriltä Petri Pietiläiseltä. Lakiesityksen uskotaan johtavan siihen, että valtakunnallisesti tuntemattomia taiteilijoita ei enää löydettäisi tukien piiriin.

- Nykytilanne, jossa jokainen alue on voinut itsenäisesti päättää, miten haluavat taidetta edistää, näyttäisi poistuvan tai heikkenevän huomattavasti, Pietiläinen sanoo.

Läänintaiteilijat vaarassa

Pietiläisen mukaan on itsestään selvää, että säästöjä on tulossa taiderahoihin.

- Minä en näe sellaista tilannetta, kun puhutaan laajemmista alueista, että meillä olisi edelleen kolme läänintaiteilijaa, Pietiläinen ennustaa.

Ministeriö sanoo vahvistavansa taiteen omaa päätösvaltaa. Valtaa käyttää kuitenkin pieni ryhmä, virastoon perustettava taideneuvosto.

Pietiläinen pelkää taiteen politisoitumista keskittämisen seurauksena.

- Kuusi henkilöä päättää koko valtakunnan taide- ja kulttuuripoliittisesta linjauksesta taiteen edistämiskeskuksessa, Pietiläinen sanoo.

Tuki on tarpeen uran alussa

Kouvolalaiset Jonne Pitkänen ja Markku Metso ovat kehitelleet äänitaidetta vanhoista leluista. Tukirahat ovat tärkeitä uransa alussa oleville taiteilijoille.

Kaksikko esitteli työtään syksyllä Berliinissä. Matkan mahdollisti 2 000 euron tuki Kaakkois-Suomen taidetoimikunnalta. Berliinistä taiteilijat löysivät kontakteja, joista poikii uusia tilaisuuksia esitellä taidetta.

- Lähdemme Kreikkaan esiintymään parin viikon päästä, Metso sanoo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Petri Lassheikki

Lue seuraavaksi