1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ympäristöministeri ei olisi myöntänyt uraanilupaa Talvivaaralle

Ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr.) mielestä kaivosyhtiö Talvivaaran olisi pitänyt saattaa yhtiön olemassa oleva toiminta lainsäädännön edellyttämälle tasolle ennen uuden uraaniluvan myöntämistä. Valtioneuvosto myönsi Talvivaaralle uraaniluvan tänään.

Kotimaan uutiset
Kaivosyhtiö Talvivaara.
Talvivaarasta on tullut piensijoittajien suosikkiyhtiö.Yle

Ympäristöministeriön mukaan voidaan olettaa, että uraanin talteenoton seurauksena uraanin määrä kaivoksen kipsisakka-altaassa putoaa noin kymmenykseen nykyisestä. Niinistö myöntää, että uraanin hyödyntäminen on ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin altaassa säilyttäminen.

Niinistö kuitenkin toteaa, että ympäristöministeriöltä ei kysytty lausuntoa tilanteessa, jossa yhtiö ei täyttänyt nykyisiä ympäristöluvan ehtoja ja ympäristömääräyksiä olemassa olevalle toiminnalleen.

- Minun näkemys on se, että tässä tilanteessa yhtiön olisi ensisijaista saattaa olemassa oleva toiminta lainsäädännön edellyttämälle tasolle ennen kuin heille voidaan myöntää tällainen merkittävä uusi lupa, Niinistö toteaa.

Samaan hengenvetoon Niinistö muistuttaa, että Talvivaaralle myönnetty lupa koskee samantyyppisiä kemikaaleja, joiden kanssa yhtiöllä on ollut aikaisemmin ongelmia.

Niinistön lisäksi Talvivaaran uraanilupaa vastaan äänesti viisi ministeriä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi