Ville Rannan uusi sarjakuva kritisoi Kalevaa

Ville Rannan uusin sarjakuva Pikku apulainen kritisoi sanomalehti Kalevan valta-asemaa Oulun seudulla. Sarjakuva ilmestyi maaliskuun kulttuurilehti Kaltiossa. Kalevan päätoimittaja Markku Mantila ei vedä kritiikistä hernettä nenäänsä.

kulttuuri
Faktan ja fiktion sekoittaminen kiinnostaa Ville Rantaa.
Yle / Liisa Louhela

Oululaisen sarjakuvataitelija Ville Rannan uusin sarjakuva kulttuurilehti Kaltiossa ottaa vahvasti kantaa sanomalehti Kalevan asemaan Oulun seudulla. Rannan mukaan kulttuurilehti Kaltio on hyvä areena kommunikointiin Kalevan kanssa ja Kaltion yksi tehtävistä onkin kritiikin antaminen valtalehdelle.

Kalevan päätoimittaja Markku Mantila ei kritiikistä hätkähdä. Hän on lähinnä tyytyväinen, että on huomattu. Mantila vertaa tilannetta NHL:n pelaajiin.

- Ota ja anna, vaan älä valita. Tyytyväinen täytyy olla, että on huomattu, Mantila jatkaa.

Eri mieltä saa olla

Keskiviikkona ensimmäistä kertaa jaettavan Suomen PEN:in sananvapauspalkinnon saanut sarjakuvataiteilija Ville Ranta ei puolestaan selitä sarjakuvastrippejään. Sarjakuvassa mainitaan ydinvoima ja kaasuputki sekä epämääräisemmin rakennusala. Rannan mielestä hyvässä poliittisessa satiirissa on tulkinnanvaraisuutta.

- Sieltä voi löytää enemmän mitä on sanottu. Ja tavoitekin on, että siitä aukeaa enemmänkin kuin se pintataso. Jos tekee kantaaottavaa ja ajankohtaista satiiria niin sen yksi päämäärä on provosoida eli aiheuttaa keskustelua - kommunikaatiota ihmisten välillä. Pyrin aina piirtämään niin, että lukijan on helppo olla eri mieltä ja ajatella sitä asiaa omasta näkökulmastaan, Ranta painottaa.

Aiemmin vuonna 2006 Kaltio kohautti verkkosivullaan julkaisemallaan Ville Rannan sarjakuvalla, jossa käsiteltiin sananvapautta ja Muhammad-pilapiirrosjupakkaa. Sarjakuvan julkaiseminen aiheutti muun muassa päätoimittajan erottamisen.

Viime vuoden lopulla kaksitoista perussuomalaista kansanedustajaa teki yhteisen kantelun Julkisen sanan neuvostolle Ville Rannan piirtämästä pilakuvasta, joka julkaistiin Kirkko & Kaupunki -lehdessä.

Lähteet: YLE Oulu / Reijo Lähteenmäki