Aurinkolasit riittävät kevään valossa

Kevättalven aurinko ei kirkkaudestaan huolimatta ole syöpäriski. Aurinkolaseja on kuitenkin hyvä käyttää, jos valo häikäisee. Ihoakin kannattaa ryhtyä suojaamaan myöhemmin keväällä ja kesällä.

Kotimaa
Nuori laskettelija Sastamalan Ellivuoressa.
Marko Melto / Yle
Nuori laskettelija Sastamalan Ellivuoressa.
Kuvaus ja editointi Marko Melto

SastamalaHiihtolomat ja kevättalven säät houkuttelevat laduille ja laskettelurinteisiin. Kirkkaana päivänä valoa riittää sokaistumiseen asti. Lasten kanssa Ellivuoren rinteeseen saapunut hämeenkyröläinen Kirsi Alander oli varustautunut aurinkolaseilla.

- Ne ovat ihan ehdottomat. Itse ainakin huomasin heti kun auton rattiin istuin, että kyllä kunnon lasit pitää olla. On huomattavasti mukavampi olla.

Ulkoilijat lukevat tilannetta samaan tapaan kuin asiantuntija. Vaikka hangen heijastus kaksinkertaistaa saadun ultraviolettisäteilyn, näin varhain keväällä esimerkiksi kasvojen ihosta ei ole suurempaa huolta auringon takia, sanoo ihotautilääkäri Tapio Rantanen.

- On olemassa ultravioletti-indeksi, joka arvosta kolme lähtien suosittaa tavalliselle väestölle suojautumista. Nyt ollaan tasolla yksi. Ainoastaan tietyt potilasryhmät tarvitsevat suojausta. Silmiä kyllä kannattaa suojata hangilla hiihdellessä.

Kesällä tai etelänmatkoilla tilanne on toinen. Jo maaliskuun lopussa uv-säteily voimistuu. Viime vuosina pahanlaatuiset ihosyövät ovat yleistyneet. Yksi syy siihen on väestön ikääntyminen, mutta myös liika päivänpaiste. Lääkärien mukaan korkealta paistavaa aurinkoa olisi hyvää välttää. Suojavaatetus ja aurinkovoiteet ovat myös hyödyllisiä.

Lähteet: YLE Tampere / Jouni Tanninen