1. yle.fi
  2. Uutiset

Lyhyt ja synkeä Venäjän politiikan sanasto

Venäjän politiikan kielenkäyttö kuulostaa helposti eksoottiselta. Poliittisessa retoriikassa vastustajista käytetään usein paljon jyrkempää kieltä kuin vaikkapa Suomen julkisuudessa on totuttu.

Venäjän vaalit

Kyynisen sävyn Venäjän poliittiseen sanastoon ovat tuoneet järjestelmän autoritaariset piirteet. Viimeaikaiset rehellisiä vaaleja vaativat mielenilmaukset ovat toisaalta nostaneet puhekieleen uusia sanoja.

Bandar-logit

Rudyard Kiplingin Viidakkokirjassa apinakansaa kutsutaan nimellä Bandar-log. Poliittisen sanailuun bandar-logit toi pääministeri Vladimir Putin, joka suorassa televisioesiintymisessä vertasi oppositiota Kiplingin Viidakkokirjan apinaheimoon:

- Mitä heille voi sanoa? Tulkaa luokseni, bandar-logit, Putin sanoi ja kertoi rakastaneensa Kiplingin tarinoita jo lapsena.

Kiplingin kertomuksessa kuristajakäärme Kaa sanoo, että hän syö bandar-logeja, jos nämä sattuvat hänen tielleen, mutta ei varsinaisesti metsästä niitä kuten ei sammakoitakaan.

Tarinassa apinat kerskuvat:”Me olemme suuria. Me olemme vapaita. Me olemme kaikkein ihmeellisintä väkeä koko viidakossa! Me kaikki sanomme niin, joten sen täytyy olla totta.”

Bolotnaja-aukion henki

Lauantaina 10. joulukuuta kymmenet tuhannet ihmiset kokoontuivat Bolotnaja-aukiolle Moskovan keskustaan osoittamaan mieltään duuman vaaleissa ilmenneen vilpin suututtamina.

Viranomaiset olivat muuttaneet mielenosoituksen pitopaikan aivan ydinkeskustassa sijaitsevalta Vallankumousaukiolta Bolotnajalle. Ehkä vertauskuvallisena toiveena oli, että mielenilmaus johtaisi vallankumouksen sijaan suohon (boloto).

Mielenilmausta pidettiin suurimpana sitten Neuvostoliiton kaatumisen. Poliisi puhui 25 000 mielenosoittajasta, oppositio 50 000:sta.

Toinen näyttävä mielenosoitus pidettiin 25. joulukuuta Akateemikko Saharovin valtakadulla (Prospekt Akademika Saharova). Tästäkin voi hakea vertauskuvallisuutta, sillä ydinfyysikko Andrei Saharov oli Neuvostoliiton kuuluisimpia toisinajattelijoita.

Bolotnaja-aukiolla pidettiin jälleen suuri mielenilmaus 4. helmikuuta.

Hallinnolliset resurssit (administrativnye resursy)

Hallinnollisilla resursseilla viitataan siihen laajaan ja kirjavaan keinovalikoimaan, joka toimeenpanevalla vallalla on käytössään toivotunlaisten vaalitulosten saamiseksi.

Vallanpitäjät voivat esimerkiksi varmistaa saavansa laajasti myönteistä julkisuutta valtion eriasteisessa kontrollissa olevilla televisiokanavilla.

Kuvernöörit voivat painostaa virastojen ja alueellaan toimivien yrityksien johtoa, jotta nämä pakottaisivat työntekijänsä äänestämään.

Uusien puolueiden rekisteröinti voidaan tehdä niin vaikeaksi, että vaaleihin ei pääse uusia kilpailijoita. Ja niin edelleen.

Järjestelmän ulkopuolinen oppositio (vnesistemnaja oppozitsija)

Termillä viitataan oppositiopuolueisiin ja järjestöihin, jotka toimivat Kremlin salliman poliittisen järjestelmän ulkopuolella eivätkä esimerkiksi ole edustettuina parlamentissa.

Gennadi Zjuganovin johtamia kommunisteja ja Vladimir Zhirinovskin liberaalidemokraatteja pidetään järjestelmän sisäisenä oppositiona, joka yleensä pysyy Kremlin asettamissa rajoissa eikä yritä liikaa keikuttaa venettä.

Järjestelmän ulkopuolisen opposition kirjo on laaja erilaisista liberaaleista ja vasemmistolaisista aina kiihkeän kansallismielisiin järjestöihin.

Rajuimmasta päästä on ollut kirjailija Eduard Limonovin perustama Kansallisbolshevistinen puolue, jonka aktivisteille on ollut suorastaan kunnia-asia silloin tällöin joutua vankilaan.

Opposition järjestäytyminen on ollut kovin johtajavetoista, ja eri järjestöjen johtajien on ollut kovin vaikeaa tehdä yhteistyötä keskenään.

Karuselli (karusel’)

Slangi-ilmaisulla viitataan nykyisin vaalivilppitaktiikkaan, jossa joukkoa ihmisiä kuljetetaan bussilla vaalipaikalta toiselle antamassa äänensä useaan kertaan.

Karuselliin osallistuvilla äänestäjillä on esimerkiksi passissaan merkki, josta huijauksessa mukana oleva vaalivirkailija näkee, että kyse on ”karusellista”, ja antaa äänestyslipukkeen turhia kyselemättä.

Aiemmin sanalla ”karuselli” ilmeisesti viitattiin hieman yksinkertaisempaan tekniikkaan: siinä vaalivilpin tekijä käy hakemassa vaalihuoneistosta äänestyslipukkeen ja ruksaa sen valmiiksi muttei viekään uurnaan.

Äänestyspaikan ulkopuolella vilppimies antaa valmiiksi merkatun lipukkeen äänestäjälle, joka vie lipukkeen uurnaan. Äänestäjä tuo vaalipaikalta saamansa tyhjän lipukkeen mukanaan ja saa sitä vastaan esimerkiksi rahapalkkion. Tätä toistetaan, kunnes kiintiö on täytetty.

Kompromat

Sana on lyhenne kompromettoivasta materiaalista eli mustamaalaamiseen käytettävistä tiedoista ja todisteista.

Kompromatin perinne tulee jo Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun KGB:n ajoilta, mutta se kukki erityisesti 90-luvun niin sanottujen informaatiosotien aikana, kun liikemiesryhmittymät kamppailivat yksityistettävästä omaisuudesta ja mustasivat vastapuolen leiriin kuuluvia liikemiehiä, virkamiehiä ja poliitikkoja omistamissaan tiedotusvälineissä.

Tärkeää ei ole aina se, pitävätkö kompromettoivat tiedot paikkansa. Tietoja ei aina edes julkaista vaan julkaisun uhkaa voidaan käyttää uhrin painostamiseen.

Viime aikojen kompromat-tapauksia ovat olleet esimerkiksi salakuunnellut ja julkisuuteen vuodetut oppositiojohtajien puhelinkeskustelut.

Lifenews.ru-sivustolle vuodetuilla nauhdoituksilla liberaalipoliitikko Boris Nemtsov haukkuu railakkaasti muita opposition johtohahmoja. Nemtsov on syyttänyt salakuuntelusta Kremliä.

Nettihamsteri (setevoj homjatshok)

Nettihamsteri on slangisana, joka tarkoittaa pakkomielteistä bloggaajaa ja sosiaalisen median käyttäjää. (Internetin kotisivua, englanniksi home pagea, kutsuttiin venäjäksi nimellä homjak eli hamsteri.)

Poliittiseen kielenkäyttöön sen toi korruptionvastaisesta blogistaan tunnettu Aleksei Navalnyi, joka kutsuu itseään ylpeästi nettihamsteriksi. Navalnyi tietää hyvin, että hänen suosionsa on suurinta aktiivisen nuoren nettiyleisön keskuudessa.

Niinpä Navalnyi tervehti äskettäisessä mielenosoituksessa väkijoukkoa sanoilla: ”Tervehdys bandar-logeille nettihamstereilta!”

Ohjattu demokratia (upravljajemaja demokratija)

Ajatuksena on, että kussakin maassa on sellainen demokratia, joka kyseiselle maalle parhaiten sopii – Venäjällä se on ohjattu demokratia, jossa vaaleja pidetään mutta tulokset ovat ennalta selvät.

Termin viehätys lienee osittain siinä, että sana demokratia sinänsä sai 90-luvun Venäjällä huonon maineen: kyyniset pilkkakirveet puhuivatkin dermokratiasta eli sontakratiasta.

Ohjattu demokratia on siis vastakohta hallitsemattomalle, villiintyneelle demokratialle, jollaiseksi Putinin kannattajat maalaavat 90-luvun poliittisen järjestelmän.

Kremlin pääideologiksi nimitetty Vladislav Surkov puolestaan on käyttänyt termiä suvereeni demokratia. Se on siis demokratia, joka ei taivu ulkomaiseen saneluun.

Käytännössä kyse on ollut poliittisen kilpailun suitsimisesta samalla, kun säilytetään nimellinen demokratia vaaleineen.

Keinoja ovat olleet muun muassa puolueiden rekisteröinnin vaikeuttaminen, televisiokanavien kontrollointi ja keinotekoisten puolueiden ja kansalaisjärjestöjen luominen poliittisen kentän manipuloimiseksi.

Oligarkit (oligarhi)

Nimitys viittaa harvainvaltaan, oligarkiaan. Venäjällä sanalla oligarkki viitataan suurliikemiehiin, jotka onnistuivat poliittisten kontaktiensa avulla keräämään valtavat omistukset 90-luvun usein hämärissä valtionomaisuuden yksityistämisissä.

Putinin kaudella osa oligarkeista menetti omistuksensa jouduttuaan konfliktiin Putinin kanssa. Suurin osa kuitenkin sopeutui valtiokoneiston vahvistumiseen ja asettui Putinin tueksi.

Samaan aikaan osasta vaikutusvaltaisia virkamiehiä tuli uusia oligarkkeja, kun he nousivat kontrolloiviin asemiin tärkeissä valtionyhtiöissä.

Poliittiset teknologit (polittehnologi)

Venäjällä poliittisen mielipideilmaston muokkaukseen tai manipulointiin erikoistuneita ammattilaisia kutsutaan nimellä poliittinen teknologi. Englanniksi termi voisi olla spin doctor, mutta venäläisellä poliittisella teknologilla on paljon laajemmat keinovalikoimat käytössään kuin läntisillä kollegoillaan.

Venäjällä poliittiset teknologit ovat osallistuneet jopa puolueiden luomiseen tyhjästä. Pseudopuolueilla muun muassa voidaan viedä ääniä varsinaisilta puolueilta ja herättää hämmennystä äänestäjissä.

Tavallaan tällainen keinotekoinen luomus on jopa hallitseva puolue Yhtenäinen Venäjä, joka on hallitsevan luokan instrumentti pikemminkin kuin itsenäinen poliittinen voima.

Likaisten temppujen käyttö on ollut yleistä (ks. kompromat) ja Venäjällä puhutaan yleisesti ”mustasta PR:stä” (tshornyj piar).

Kremlin johtava poliittinen teknologi oli pitkään presidentinhallinnon varajohtaja Vladislav Surkov, jota kutsuttiin myös Kremlin pääideologiksi.

Surkovin saavutuksiin luetaan aggressiivisen Putinia kannattavan Nashi-nuorisojärjestön luominen torjumaan niin sanottujen värivallankumousten vaikutuksia.

Duuman vaaleista puhjenneet laajamittaiset mielenilmaukset ovat osoittaneet, että poliittisella teknologiallakin on rajansa, kun kansalaisten tyytymättömyys ja turhautuneisuus kiehuvat yli.

Surkovin äskettäinen syrjäyttäminen presidentinhallinnosta voikin olla merkki siitä, että poliittisten teknologien tähti on laskussa.

Valkoiset nauhat (belye lentotshki)

Valkoisista nauhoista on tullut rehellisiä vaaleja vaativien mielenosoittajien symboli. Valkoisia nauhoja pidetään muun muassa napinlävissä ja sidotaan autojen kahvoihin tai antenneihin.

Ensimmäisen kerran ajatus valkoisesta nauhasta protestien symbolina esitettiin ilmeisesti jo lokakuussa, mutta nauhojen käyttö levisi voimallisesti joulukuun duuman vaalien jälkeen järjestetyissä suurmielenosoituksissa.

Vastaavankaltaiset symbolit olivat tunnusomaisia entisen Neuvostoliiton alueen niin sanotuille värivallankumouksille Georgiassa, Ukrainassa ja Kirgisiassa.

Valitun värin neutraaliudella ilmaistaan sitä, että mielenilmauksissa ei ajeta minkään yksittäisen poliittisen suuntauksen linjaa vaan sen alle yhdistyvät erilaiset liikkeet, jotka tavoittelevat demokratiaa ja kansalaisvapauksia yleisellä tasolla. Ukrainassa yhdistäväksi symboliksi valittiin oranssi.

Venäjän oppositiovoimat haluavat, että mielenilmaukset muistetaan lumenvalkoisesta väristä. Valinta osoittanee, että valkokaartit eivät enää ole kollektiivisessa muistissa Venäjällä.

Putin herätti mielenosoittajien suuttumusta, kun hän kertoi televisiossa luulleensa ensin, että mielenosoittajien pitämät nauhat ovat kondomeja, jotka symboloivat AIDSin vastaista taistelua.

Sunnuntaina 26. helmikuuta jopa 30 000 mielenosoittajaa asettui ihmisketjuun Moskovan keskustaa kiertävälle kadulle, Puutarhakehälle (Sadovoje koltso). Tätä kutsuttiin valkoiseksi kehäksi.

Vallan vertikaali (vertikal’ vlasti)

Putin pyrki keskittämään takaisin Kremliin valtaa, joka Boris Jeltsinin kaudella oli hajonnut keskenään kilpailevien oligarkkiryhmittymien ja vaikutusvaltaisten kuvernöörien käsiin.

Näitä toimia on kutsuttu vallan vertikaalin vahvistamiseksi.

Epäsuosittu Jeltsin oli joutunut tukeutumaan oligarkkien taloudelliseen tukeen uudelleenvalintansa varmistamiseksi ja ostamaan kuvernöörien uskollisuutta antamalla valtaa alueille.

Putin muun muassa lopetti vuonna 2004 kuvernöörien valitsemisen vaaleilla ja otti kuvernöörien nimitysvastuun presidentille. Kuvernöörit ovatkin nyt tilivelvollisia ennen kaikkea presidentille.

Toisaalta vertikaali ei koskaan ole toiminut aivan niin preussilaisen tehokkaasti kuin Putin varmasti toivoisi. Hallitsevan eliitin sisällä on kamppailuja ja intressiristiriitoja, jotka silloin tällöin nousevat pintaan.

On puhuttu esimerkiksi silovikeista, eli turvallisuuskoneistoon tukeutuvista virkamiehistä, ja liberaaleista teknokraateista, jotka haluaisivat liberalisoida Venäjän talouspolitiikkaa. Todellisuudessa erilaisia ryhmittymiä lienee useampia ja niiden muodostelmat vaihtelevat intressien mukaan.

Putinin oma toiminta on myös osoittanut, että vallan vertikaali ei ole muotoutunut vahvaksi instituutioksi vaan edelleen kyse on johtajan persoonasta.

Kun Putin vuonna 2008 siirtyi pääministeriksi ja käytännössä nosti tilalleen Dmitri Medvedevin, presidentin rooli heikkeni ja pääministerin asema vahvistui.

Lähteet: YLE Uutiset / Heikki Heiskanen

Lue seuraavaksi