Hyppää sisältöön

Työryhmä esittää parannuksia saamen kielen opetukseen

Saamen kielen nykytilaa pohtineen työryhmän mielestä kaikki kolme Suomessa puhuttua saamen kieltä ovat uhanalaisia. Suurimpia haasteita ovat saamenkielinen opetus ja päivähoito sekä saamelaisten poismuutto kotiseutualueelta.

Saamen kielen elvyttämistä pohtinut työryhmä luovutti ehdotuksensa opetusministeri Jukka Gustafssonille (sd) ja kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäelle (vas) tänään perjantaina.

Työryhmän mukaan pohjois-saame, inarinsaame ja koltansaame ovat kaikki uhanalaisia kieliä. Välittömässä katoamisvaarassa ovat koltansaame ja inarinsaame.

Työryhmä ehdottaa muun muassa parannuksia kielenopetukseen sekä saamenkieliseen päivähoitoon. Esimerkiksi saamen kieltä osaavan varhaiskasvatus- ja opetushenkiöstön määrää pitäisi lisätä.

Parannuksia on tehtävä erityisesti saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolella, sanoo työryhmässä mukana ollut Irja Seurujärvi-Kari.

- Tärkeintä on alle kouluikäisten lasten saamenkielinen opetus ja kielen elvytys koko maassa, ei pelkästään saamelaisten kotiseutualueella. Erityisesti kaupungeissa, kuten Helsinki, Oulu ja Rovaniemi, joissa asuu paljon saamelaisia, Seurujärvi-Kari sanoo.

Saamelaisia on arviolta 10 000, joista noin 65 prosenttia asuu saamelaisalueen ulkopuolella ja ulkomailla. Äidinkielenään saamea puhuu vain noin puolet saamelaisista.

Ministeri lupaa parannuksiin rahaa

Opetusministeri Jukka Gustafsson lupaa toimenpiteisiin resursseja vielä tämän hallituskauden aikana.

- Varmaan tämä vaatii jonkun verran lisää resursseja, suomeksi sanottuna jonkun verran lisää rahaa. Mutta tämä ei ole nyt ensisijaisesti rahakysymys, vaan poliittisen ja kulttuuritahdon kysymys, Gustafsson sanoo.

Selvitys lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle ja sen jälkeen hallituksen käsiteltäväksi.