Hallitus myönsi ensimmäisen yksityisen postiluvan

Uuden postilain mukaisen ensimmäisen yksityisen postitoimiluvan on saanut lahtelainen Esan Kirjapaino Oy. Hallitus on asetuksella päättänyt samalla, mikä on kohtuullinen matka kotoa postipalvelujen äärelle. Pisimmillään matka saa olla yli kymmenen kilometriä.

Kotimaa
Grafiikka, jossa postimerkki ja sana "palvelut".
YLE / Grafiikka

Hallituksen päätöksen mukaisesti postin toimipiste tai palvelupisteverkosto saa olla korkeintaan kolmen kilometrin päässä valtaosalla eli 82 prosentilla postipalvelujen käyttäjistä.

Lain mukaan on kuitenkin sallittua, että kolmella prosentilla ihmisistä on tärkeimpien postipalvelujen äärelle vakinaisesta asunnosta yli kymmenen kilometriä.

Palveluiksi voi riittää, että mainitun matkan päästä voi ostaa kirjemerkin ja lähellä on postilaatikko ja pakettiautomaatti.

- Matkaa täyden palvelun toimipisteeseen, jossa voi myös lähettää ja vastaanottaa kirjatun tai vakuutetun kirjeen, ei ole tarkasti määritelty, sanoo neuvotteleva virkamies Aleksandra Partanen liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Tarvittaessa palveluiden riittävyyden ja matkan kohtuullisuuden niiden äärelle ratkaisee viestintävirasto, Partanen sanoo.

Esan Kirjapaino Oy saa harjoittaa postitoimintaa alueellisesti laajalti Päijät-Hämeessä ja ympäristössä. Välittömästi Esan Kirjapaino voi käynnistää postitoiminnan Heinolassa, Hollolassa, Lahdessa, Nastolassa ja Orimattilassa.

Säänneltyä postitoimintaa on tähän saakka saanut harjoittaa vain Suomen valtion täysin omistama Itella Posti Oy.

Yksityisellä toiminnalla eri ehdot

Esan Kirjapaino Oy on toistaiseksi ainoa postilupaa hakenut yksityisyritys. Lupa on voimassa kymmenen vuotta.

Ehtona Esan - eli yksityisen postinjakelun - toiminnalle on, että posti tulee jaetuksi kolmesti viikossa, hinnat eivät ole syrjiviä ja yritys järjestää tietynlaiset paikan, josta postia voi lähettää ja noutaa ja jonne virheelliset lähetykset voi palauttaa.

Juuri toimipaikkojen puute on syynä siihen, ettei Esa voi heti aloittaa toimintaansa kuin toimilupa-alueen suurimmissa kunnissa.

Itellan tulee jakaa postia viidesti viikossa, jokaisessa kunnassa on oltava postipalvelut saatavilla ja postiin tulee olla asetuksella määritelty kohtuullinen matka.

Yksityisen harjoittaman postitoiminnan sisältöä ei sen kummemmin ole määritelty, kertoo ylijohtaja Juhapekka Ristola liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Yritys saa siis itse päättää, millaista postia ja millä ehdoin se kuljettaa. Periaatteessa kysymys voisi olla esimerkiksi suurten yrityskirjemäärien kuljettamisesta ja ylipäätään lähetyksistä, joita ei postimerkitä.

Nykyisiä postimerkkejä voi käyttää vain Itellan kuljettaman postin maksuna.

Itella tyytyväinen hallituksen päätökseen

Itella on tyytyväinen uuteen postitoimipisteitä kokevaan asetukseen. Itellan mukaan asetuksen ansiosta Itella pystyy hyödyntämään erilaisia palvelumuotojaan ilman, että kustannukset nousevat liian korkeiksi.

Itella kertoi tammikuussa lisäävänsä erilaisten palvelupisteiden määrää nykyisestä tuhannesta noin 1 500:aan vuoteen 2016 mennessä.

Viime syksynä Itella ilmoitti lakkauttavansa 51 asiamiespostia ja 17 omaa toimipistettä. Myöhemmin Itella tarkensi, että 17:stä postista viiden postin palvelut siirtyvät yhteistyökumppanille eli postipalvelut eivät katoa alueelta kokonaan.

Lähteet: YLE Uutiset