1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanhat VHS-aarteet muuntuvat uuteen muotoon

Kirjastot eri puolilla Suomea ovat tulleet apuun tarjoamalla asiakkailleen laitteet VHS-nauhojen siirtoon dvd-levylle. DVD:lle siirretyn kotivideon voi lopuksi lähettää YLE Teeman Runoraatiin, missä se saattaa päätyä erikoislähetykseen.

Kuva: YLE / Juha Kivioja

Karkkilan kirjastossa on maaliskuun alusta alkaen voinut maksutta pelastaa vanhat VHS-videot ajan hampaalta digitaaliseen muotoon, jossa videon laatu ei enää huonone.

Kirjastoon hankittu DVD/VHS-laite on varsin helppokäyttöinen ja sen peruskäyttöön saa aluksi opastuksen.

Karkkilan kirjaston kävijämäärät ovat olleet kovassa kasvussa. Kirjastotoimenjohtaja Antti Karhos toteaa, että digitointimahdollisuus on osa toimia, joilla kirjaston kävijämääriä pyritään lisäämään tulevaisuudessakin.

- Olemme pyrkineet siihen, että kirjastosta löytyy erilaisia palveluja yhä enemmän, yhä useammalle ihmiselle, kertoo Karhos.

Runoraati haastaa tallennusprojektiin

YLE Teeman Runoraati täyttää ensi syksynä 10 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Runoraati haastaa yhdessä kirjastojen kanssa ihmiset pelastamaan muistonsa.

Runoraati haastaa viisi tunnettua räpartistia tekemään VHS:lle kunniaa ja kilpailemaan kotivideoiden sanallisessa säestämisessä Runoraadin erikoislähetyksessä, joka nauhoitetaan Helsingin Taiteiden yössä elokuussa.

Räppäreiden materiaaliksi valitaan ihmisten Runoraadille lähettämiä vanhoja kotivideoita.