1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vaalikampanja uuvutti Aung San Suu Kyin

Myanmarin oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi on sairastunut kesken ahkeran vaalikampanjoinnin. Huimauskohtauksen ja pahoinvoinnin takia Suu Kyi joutui jättämään hetkeksi kesken puheen, jota hän oli pitämässä Myanmarin toiseksi suurimmassa kaupungissa Mandalayssa.

Aung San Suu Kyi puhui sadalletuhannelle ihmiselle Mandalayssa lauantaina. Kuva: Nyein Chang Naing / EPA

Suu Kyita oli Mandalayssa vastassa ennätyksellinen kannattajajoukko, sata tuhatta ihmistä. Kansalaisten rohkeaa kerääntymistä katujen varsille on pidetty lupaavana osoituksena Myanmarin poliittisesta vapautumisesta vajaan vuoden aikana.

Vielä viime kuussa Suu Kyilta kiellettiin vaalitilaisuus Mandalayn jalkapallostadionilla, minkä vuoksi hän perui tuolloin matkansa.

Tällä kertaa kannattajat reunustivat katuja kilometrien matkalla ja hidastivat lentokentältä lähteneen autosaattueen kulun kävelyvauhdiksi. Suu Kyin mukaan hän ei ollut nähnyt vastaavaa sitten vuoden 1988 kansannousun, jonka sotilashallitus sittemmin murskasi.

Suu Kyi muistutti kannattajiaan, että edessä on vielä pitkä ja rankka tie. Demokratia on vaikea saavuttaa, eikä sitä ole myöskään helppo säilyttää, hän sanoi.

Suu Kyi on ehdolla huhtikuun täytevaaleissa. Fyysisesti hauraan oppositiojohtajan mukana kampanjamatkoilla on kaksi lääkäriä.