AKT:n pääluottamusmies pitää Ahteen potkuja laittomina

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n pääluottamusmies Jape Lovén pitää liiton viestintäpäällikön Hilkka Ahteen potkuja laittomina. AKT irtisanoi Ahteen yllättäen perjantai-iltana. Potkujen syyksi ilmoitettiin luottamuspula.

talous
Jape Lovén.
YLE

Lovén sanoo YLE Uutisille olevan ennenkuulumatonta, että henkilö irtisanotaan kuulematta.

- Kyllä kai hänellä oli vastatoimenpiteen suoja niin kuin kenellä tahansa työntekijällä, joka on kannellut työsuojeluviranomaisille työnantajastaan. Kaikin puolin laitontahan tuo on.

Lovénin mukaan ammattiliitossa on tehty nyt sellaista, mitä ei hyväksyttäisi millään työpaikalla.

Perusteluna kaksi vuotta vanhat huhut taksitolpalta

Syyksi Ahteen irtisanomiselle annettiin luottamuspula. Lovénin mielestä perustelu ontuu.

- Kysyttäessä asiasta ainut, mitä saatiin asian esittäjältä vastaukseksi oli, että Virve Rosti on joskus liittokokouksen jälkeen yöllä taksitolpalla sanonut, että Hilkka Ahde on antanut negatiivisen lausunnon puheenjohtajasta. Kovin hepposin perustein ja pari vuotta myöhemmin ruvetaan irtisanomaan, Lovén ihmettelee.

Laulaja Virve Rosti ei muista tapausta, mutta kertoo olleensa pari vuotta sitten liittokokouksessa esiintymässä.

- Todennäköisesti olen myös mennyt taksilla kotiin sen jälkeen, mutta en edes tunne AKT:n puheenjohtajaa, sanoo Rosti ja ihmettelee koko jupakkaa.

Hilkka Ahteen hän sanoo tuntevansa, mutta pitää itsenä sotkemista Ahteen potkuihin käsittämättömänä.

AKT:n hallitus piti eilen ylimääräisen kokouksen julkisuudelta tiukasti piilossa.

- Kokouksessa varapuheenjohtaja poisti henkilöstön salista ja teki esityksen Hilkka Ahteen työsuhteen irtisanomisesta. Sen jälkeen asiaa käsiteltiin ja tehtiin vastaesitys moisen asian käsittelemättä jättämisestä, mutta lopulta äänestyksen jälkeen hallitus päätti Hilkka Ahteen irtisanoa, Lovén kertaa eilisiä tapahtumia.

- Asia oli varmasti jossain aika huolellisesti valmisteltu etukäteen. Tosin ei liiton normaaleissa kokouksissa, Lovén sanoo.

Lovénin mukaan prosessi antaa AKT:sta erikoisen kuvan työnantajana. Tällä hän viittaa muun muassa siihen, että AKT:n puheenjohtaja Timo Räty ei jäävännyt itseään, vaan äänesti Ahteen erottamisen puolesta.

Ahteen tekemä kantelu Rädyn työpaikkakiusaamisesta on parhaillaan poliisitutkinnassa.

Lähteet: YLE Uutiset