1. yle.fi
  2. Uutiset

Tadzhikistan sulki Facebookin

Keski-Aasiassa sijaitsevan Tadzhikistanin viranomaiset ovat estäneet kansalaisiltaan pääsyn internetin Facebook-sivustolle ja kahdelle uutissivulle. Asiantuntijoiden mukaan Tadzhikistanin autoritaarinen johto pelkää kriittisten tekstien leviämistä.

Ulkomaat

Viestintäverkoista vastaava valtion virasto antoi lauantaina internetpalvelujen tarjoajille määräyksen estää pääsy Facebookiin sekä venäläiselle zvezda.ru-uutissivulle ja paikalliselle tjknews.com-sivulle. Pikaviestipalvelu Twitter toimii edelleen.

Zvezda.ru julkisti perjantaina artikkelin, jonka otsikko oli "Tadzhikistan vallankumouksen aattona". Tjknews.com kopioi jutun omille sivuilleen ja sitä on jaettu ahkerasti sosiaalisessa mediassa.

Huolimatta presidentti Imomali Rahmonin itsevaltaisesta hallinnosta, Tadzhikistanin sananvapaus on ollut kohtalaisen laajaa, varsinkin verrattuna naapurimaa Uzbekistaniin. Tästä huolimatta Tadzhikistanissakin toimittajia on vangittu ja hallitus on pyrkinyt tukahduttamaan hallitusta vastustavia ryhmittymiä, etenkin muslimijärjestöjä.

Facebookin käyttö laajenee maassa nopeasti, joskin viime vuonna 7,5 miljoonan asukkaan Tadzhikistanissa käyttäjiä oli vasta 26 000. Facebookissa keskustellaan Tadzhikistanissa innokkaasti juuri poliittisista kysymyksistä.

Tadzhikistan on köyhin entisestä Neuvostoliitosta irronnut maa. Sen talous perustuu pitkälti alumiinin ja puuvillan tuotantoon. Tadzhikistan saa rahaa myös noin miljoonalta eri maihin lähteneeltä siirtotyöläiseltä.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi