1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjän vaalit

Venäläiset valitsevat presidentin

Venäjällä äänestetään sunnuntaina presidentinvaaleissa. Vaalien ehdoton ennakkosuosikki on pääministeri Vladimir Putin. Hänellä on vastassaan neljä muuta ehdokasta.

Vaalivirkailija valmisteli vaalihuoneistoa Podolskissa Moskovan eteläpuolella lauantaina. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Putinin kilpailijoista kovin on kommunistien Gennadi Zjuganov. Muut ehdokkaat ovat äärikansallismielinen Vladimir Zhirinovski, miljardööri Mihail Prohorov sekä Sergei Mironov Oikeudenmukainen Venäjä -puolueesta.

Mielipidekyselyt ovat ennakoineet, että Putin tulisi valituksi jo ensimmäisellä kierroksella noin 60 prosentin ääniosuudella. Zjuganov tulisi kyselyjen mukaan kakkoseksi noin 15 prosentilla.

Ensimmäiset merkit Venäjän presidentinvaaleista näyttävät, että äänestysvilkkaus nousee edellisiä presidentinvaaleja korkeammaksi. Viranomaisten mukaan lähes puolet äänestäjistä olivat antaneet äänensä kello 13 mennessä Suomen aikaa.

Putin voitti presidentinvaalit vuosina 2000 ja 2004. Perustuslain mukaan hän ei voinut pyrkiä suoraan kolmannelle kaudelle. Vuonna 2008 presidentiksi valittiinkin Dmitri Medvedev ja Putinista tuli pääministeri.

Putin julkisesti luvannut, että tekee Medvedevistä vuorostaan pääministerin, mikäli voittaa jälleen presidentinvaalit.

Presidentinvaalien äänestys alkoi jättiläisvaltion itäisimmässä kolkassa myöhään lauantaina Suomen aikaa. Äänestys päättyy sunnuntaina kello 19 Suomen aikaa, kun vaaliuurnat sulkeutuvat Kaliningradin alueella.

Tulojen kasvua ja vilppiepäilyjä

Putinin kansansuosiota on 2000-luvulla nostanut muun muassa Venäjän suhteellinen vakaus ja talouskasvu verrattuna 1990-luvun sekasortoisiin vuosiin. Samaan aikaan Putinia on syytetty Venäjän viemisestä autoritaariseen suuntaan.

Kun Putinin ensimmäinen kausi alkoi, venäläisen keskiverto kuukausipalkka oli alle 60 euroa. Tästä se on paisunut kymmenkertaiseksi. Miesten keskimääräinen elinikä on noussut 60:stä 64:ään. Murhia Venäjällä tehdään Euroopan mittakaavassa edelleen paljon, mutta 12 vuoden aikana veritekojenkin määrä on liki puolittunut.

Viime joulukuun duuman vaalit kuitenkin käynnistivät Venäjällä voimakkaan protestiaallon Putinia ja hallitsevaa Yhtenäinen Venäjä -puoluetta vastaan. Vaaleissa Yhtenäisen Venäjän ääniosuus laski, mutta puolue säilytti edelleen enemmistönsä parlamentin alahuoneessa.

Oppositio kuitenkin syytti viranomaisia vaalivilpistä ja sanoi, että ilman vilppiä Yhtenäisen Venäjän tulos olisi ollut tätäkin heikompi. Kymmenet tuhannet ihmiset kokoontuivat kaduille osoittamaan mieltään, ja mielenosoituksia järjestettiin eri puolilla maata pitkin joulukuuta.

Nyt yli 90 000 äänestyspaikalle on asennettu nettikamerat äänestämisen ja ääntenlaskennan tarkkailemista varten. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on lähettänyt vaaleihin tarkkailijoitaan. Vapaaehtoisiksi vaalitarkkailijoiksi ovat ilmoittautuneet myös kymmenet tuhannet venäläiset. Aktivistiryhmät ovat kouluttaneet heitä huomaamaan vilppiä äänestyspaikoilla sekä ilmoittamaan rikkomuksista.