1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjän vaalit

Venäjän vaalitarkkailijoita myös Suomen äänestyspaikoilla

Vahva ennakkosuosikki Vladimir Putin ei näyttäisi saavan ääniä Suomessa asuvilta venäläisiltä. Vaaliuurnat ovat avoinna myös Suomessa.

Nainen laittaa äänestyslippua uurnaan äänestyspaikalla.
Suomessa asuvat venäläiset kävivät ahkerasti vaaliuurnilla. Suomessa oli mahdollisuus äänestää neljällä paikkakunnalla, muun muassa Helsingissä.

Vaalitunnelma on jännittynyt, sillä joulukuiset Venäjän duumanvaalit saivat aikaan syytöksiä vaalivilpistä. Presidentinvaalien rehellisyyden varmistamiseksi Suomenkin äänestyspaikoilla on nyt Moskovassa koulutettuja vaalitarkkailijoita.

Niin Venäjällä kuin myös ulkomaiden äänestyspaikoilla halutaan nyt minimoida mahdollisuus vaalivilppiin. Helsingissä vaalitarkkailija Ilya Spiegel aloitti päivän tutkimalla vaaliuurnat Venäjän suurlähetystössä. Vaikka rehellisiin vaaleihin satsataan, tarkkailija itse ei usko puhtaaseen peliin.

- Vaaleista ei tule sataprosenttisen rehelliset, mutta tehtävämme on minimoida mahdollisuus vaalivilppiin niin hyvin kuin voimme. Vaalitarkkailijoille on tärkeää että laki on meidän takanamme. Jokainen huomaamamme väärinkäytös tullaan käsittelemään oikeudessa, hän sanoo.

"Ulkomailla asuvilla demokraattinen näkökulma"

Venäjällä ollaan kyllästytty epärehellisiin vaaleihin. Myös Suomessa asuvat venäläiset kaipaavat muutosta. Putinin kannatus on täällä vähäistä. Presidentinvaalit tulevat muuttamaan suunnan Venäjällä, uskoo maisteriopintojaan Aalto-yliopistossa suorittava Valeria Grada.

- Uskon että asiat tulevat muuttumaan, kansalaisaktivismi on ollut niin voimakasta viime aikoina. Kuka tahansa voittaa, kansan ääntä ei voi sivuuttaa.

Putinin vastustusta selittää osaltaan länsimainen näkökulma, arvioi tutkija Hanna Smith Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista selittää Putinin vastustusta

- Ne venäläiset, jotka asuvat Venäjän rajojen ulkopuolella, ovat kosketuksissa muuhun maailmaan ja näkevät sen, miten asiat menevät vahvasti eteen päin. He eivät koe Venäjän arkipäivää yhtään samalla tavalla, vaan katsovat sitä hyvin länsimaisesta, demokraattisesta perspektiivistä.