1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjän vaalit

Venäjän vaaleissa jo tuhat vilppivalitusta

Venäjän presidentinvaaleja valvova riippumaton järjestö oli aamupäivän aikana saanut jo yli tuhat valitusta äänestyksen epäselvyyksistä. Valitettu on muun muassa puutteista äänestäjäluetteloissa, vaalipaikkojen toimimattomista valvontakameroista ja busseista, joiden epäillään kierrättävän samoja äänestäjiä useilla vaalipaikoilla.

Venäjän vaalien sujumista valvottiin sadalla tuhannella kameralla. Kuva: Reuters tv

Valituksien määrän uskotaan vahvistavan protestiliikettä, joka virisi viime vuoden parlamenttivaalien laajojen vilppisyytösten jälkeen.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan keskusvaalilautakunta on vastaanottanut vaalipäivänä 86 ilmoitusta vaalirikkeistä äänestyspaikoilta. Suurin osa ilmoituksista koskee vaalilippujen puuttumisia tai nimien puuttumisia äänestysluetteloista, kertoo lautakunnan jäsen Stanislav Vavilov.

Koko vaalikampanjan aikana ilmoituksia rikkeistä on tullut keskusvaalilautakunnalle 460 kappaletta. Vavilovin mukaan näistä 22 ilmoitusta on todettu aiheellisiksi.

Mielenosoitukset eivät huolestuta Putinia

Presidentinvaalien voittajaksi jo ensimmäisellä kierroksella ennustettu Vladimir Putin on vähätellyt mielenosoituksia vähemmistön elitistiseksi puuhasteluksi, jota länsimaat ohjailevat Venäjän horjuttamiseksi.

Oppositiolla on kuitenkin ollut näihin vaaleihin se vaikutus, että Putin määräsi asentamaan äänestyspaikoille sata tuhatta valvontakameraa. Niiden teho vilpin estämiseen on tosin epäselvä, koska kamerat sijaitsevat yleensä liian kaukana vaaliuurnista näyttääkseen tarkkaa kuvaa itse äänestämisestä.

Myös kymmenet tuhannet vapaaehtoiset valvovat vaaleja. He ovat saaneet aktivistiryhmiltä opetusta siihen, miten vilpin merkit ovat havaittavissa. Vaaleja valvomassa on lisäksi Euroopan yhteistyöjärjestö Etyj.

Ilo irti valvonnasta

Ympäri Venäjää vaalien takia pystytetty valvontakameraverkosto on herättänyt monissa kansalaisissa myös leikkimielen.

Lauantaina internetiin kytkettyjen kameroiden edessä on ilmeilty, tanssittu ja suudeltu. Siperiassa Tjumenissa muuan mies järjesti valvontakameran eteen syntymäpäiväpidot runsaine ruokineen ja juomineen.

Erityinen huvi kansalaisille tuntuvat olevan maan kaukaisimpien kolkkien kamerat, joiden kautta on mahdollisuus nähdä välähdys sikäläisistä ihmisistä ja äänestyspaikoista, muun muassa kouluista ja kyläkerhoista. Lauantaina monin paikoin käytiin vielä kouluakin, joten kuviin päätyi painiskelevia pikkupoikia ja muuta luokkaelämää.