1. yle.fi
  2. Uutiset

Paistettua siikaa ja Beurre Blanc -kastiketta

Pilkkimiesten innoittamana Olli valmistaa Voita & Sokeria –sarjassa paistettua siikaa. Lisukkeeksi valmistetaan Beurre Blancia eli voivalkoviinikastiketta. Kauden kasviksista valmistuu kevyt lisuke ja niitä voi kasata lautaselle reilummankin annoksen. Kalafileiden annetaan paistua rauhassa, niitä ei kannata tökkiä paistinlastalla rikki.

Voita & Sokeria
Paistettua siikaa ja Beurre Blanc -kastiketta
Paistettua siikaa ja Beurre Blanc -kastikettaYle / Procam

Paistettua siikaa

4 siikafilettä

3 rkl voita

suolaa

mustapippuria

Ripottele fileiden pintaan suolaa ja pippuria.

Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää voi.

Laita 2 siikafilettä pannulle nahkapuoli alaspäin.

Paista fileitä niin kauan, kunnes reuna on kauniin ruskea.

Käännä file ja paista nopeasti toinenkin puoli.

Nosta file pannulta ja anna vetäytyä hetki.

Beurre Blanc -kastike

1 sipuli

6 mustapippuria

1 laakerinlehti

½ dl valkoviinietikkaa

4 dl valkoviiniä

3 dl kermaa

suolaa

pippuria

300 g voita

Hienonna sipuli ja yhdistä pippurien, laakerinlehden, etikan ja valkoviinin kanssa kattilaan.

Keitä lientä miedolla lämmöllä kunnes neste on haihtunut puoleen.

Lisää kerma ja keitä, kunnes liemi alkaa hieman saostua.

Siivilöi ja siirrä kattila lämmöltä.

Kuutioi kylmä voi.

Vatkaa voi kastikkeen sekaan muutama kuutio kerrallaan.

Kauden kasviksia

3 porkkanaa

1 parsakaali

100 g helmisipulia tai keltasipulia

1 ras sokeriherneitä

½ ras ruusukaalia

2 oksaa timjamia

2 valkosipulin kynttä

suolaa

1 rkl voita

mustapippuria

Kuori ja pilko kasvikset.

Kypsennä porkkana, parsakaali ja sipulit lajeittain lähes kypsiksi kiehuvassa vedessä, mikä on maustettu suolalla ja timjamilla. Nosta lähes kypsät kasvikset kylmään veteen kypsymisen keskeyttämiseksi.

Siirrä kasvikset kylmästä vedestä kulhoon odottamaan käyttöä.

Hieman ennen tarjoilua, yhdistä kaikki kasvikset kattilaan ja laita sekaan muutama kokonainen valkosipulinkynsi ja pari oksaa timjamia, sekä tilkka vettä.

Lämmitä kasvikset kattilassa ja lisää lopuksi nokare voita ja mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoile heti.

Lähteet: Ohje: Olli Takanen

Lue seuraavaksi