1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aamun lehdet

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n toiminta saa median tuomion.

Kotimaan uutiset
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Nyt alkaa Sauli Niinistön ensimmäinen täysi viikko tasavallan presidenttinä ja se alkaa vauhdilla. (siirryt toiseen palveluun)Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) sanailee kansainvälisen politiikan toimivan kuin ylikierroksille joutunut tennispallojen syöttökone.

”Niinistön pitää valita tapahtumien pommituksessa lyöntinsä ja kohteensa reaaliajassa.”

Lehti uskoo Niinistön valitsevan iskunsa toisin kuin kehitys- ja ympäristöasioita korostanut Halonen. Suomen ulkopoliittinen päätöksentekojärjestelmä tukee kuitenkin ennen kaikkea jatkuvuutta. Sitä ei pidä käsittää passiivisuudeksi, vaan esimerkiksi hyvät ja kestävät Venäjä-suhteet vaativat aktiivisia toimia ja nopeita valintoja.

”Se on hyvin ilmeistä, kun Niinistö ryhtyy rakentamaan omaa suhdettaan Venäjän presidentiksi palaavaan Vladimir Putiniin.”

Älkää toimiko niin kuin AKT:n toimistossa

Työpaikan kriisiytyessä kaikki ovat häviäjiä, toteaa (siirryt toiseen palveluun)Demokraatiksi (siirryt toiseen palveluun) muuttunut entinen Uutispäivä Demari. Puheenjohtaja Timo Räty kantaa AKT:n tilanteesta suurimman vastuun, lehti kirjoittaa ihmetellen myös liiton hallituksen ”lepsua suhtautumista sille jo pitkään toimitettuihin tietoihin työyhteisön pahoinvoinnista”. Työpaikkahäirinnästä ilmoituksen tehneen Hilkka Ahteen erottamista Demokraatti pitää suorastaan käsittämättömänä ja yhtyy SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungnerin arvioon siitä, että demareiden mitta AKT:n johdon suhteen on enemmän kuin täynnä.

Jos auto- tai satama-alan työnantajat syyllistyisivät samaan, huuto olisi hirmuinen, uskoo puolestaan Ilta-Sanomat. AKT:n tiedotteen mukaan irtisanomisen syy oli luottamuspula liiton hallituksen ja Ahteen välillä. Ahde on tiedotteen mukaan vahingoittanut vakavasti AKT:n ulkoista kuvaa.

”Toisesta näkökulmasta katsoen Ahteen kohtelu on vakavasti vahingoittanut AKT:n ulkoista kuvaa”, kirjoittaa Ilta-Sanomat. Lehti aprikoi miten uskottavasti AKT voi enää vastustaa perusteettomia irtisanomisia, jos Ahteen erottaminen osoittautuu laittomaksi.

”Sanomalla työnantajille, ettei pidä toimia niin kuin oltaisiin AKT:n toimistossa?”

Maataloustuet niille, jotka eivät tukea tarvitse

(siirryt toiseen palveluun)Kaleva (siirryt toiseen palveluun) puuttuu maataloustukiin, jotka vääristävät markkinoita ja syövät kohtuuttomasti rahaa. Maaseutuvirasto julkisti tietoja vuoden 2011 maataloustuista, ja tuensaajien joukossa oli monia yrityksiä, joiden tukemista julkisista varoista ei voida Kalevan mukaan perustella. Kouluihin maitoa toimittava Valio sai kaksi miljoonaa euroa, Vapon omistama Suo Oy taas 1,6 miljoonaa ruokohelven viljelyyn. Yksityisten tuensaajien joukosta löytyy tunnetusti Suomen rikkaimpiin kuuluva yritysjohtaja Björn Wahlroos.

Unionin alueella julkista tukea saavat suuryritykset, jotka pärjäisivät hyvin ilmankin, tiivistää Kaleva kritiikkinsä. Lehti odottaa suuria muutoksia vuoden 2020 jälkeen jo senkin vuoksi, ettei mistään löydy rahaa nykyjärjestelmän ylläpitämiseksi laajenevassa unionissa.

Ministeri puuttui ydinjätekiistaan

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies sai ydinvoimayhtiöiden juupas-eipäs-keskustelusta tarpeekseen ja määräsi Fennovoiman ja Posivan teettämään puolueettoman selvityksen siitä, mahtuvatko Fennovoiman ydinvoimalan jätteet Posivan onkaloon vai eivät. Asiasta kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun)Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun) . Jos käy ilmi, että Olkiluodon kallioperä ei kerta kaikkiaan kestä aiottua enempää ydinjätettä, Fennovoiman on ryhdyttävä etsimään omaa loppusijoituspaikkaa. Posivan ydinjäteluolan yhdessä Fortumin kanssa omistava Teollisuuden Voima ilmoitti olevansa valmis neuvotteluihin. Samalla se kuitenkin totesi pitävänsä kiinni siitä että Fennovoiman jätteitä ei Posivan luolaan mahdu. Turun Sanomat kummastelee että mitä neuvoteltavaa sitten jää ja arvaa, että Posiva on hyvästä hinnasta valmis myymään ydinjäteonkalon kaivuutyössä kerääntynyttä arvokasta tietoa.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi