Tuomioja: Putinin valinta merkitsee jatkuvuutta

Suomen ulkoministerin Erkki Tuomiojan mukaan Putinin uudelleenvalinta merkitsee Venäjälle jatkuvuutta. Tuomiojan mukaan asioiden on kuitenkin muututtava, koska venäläiset ovat heränneet vaikuttamaan politiikkaan.

Venäjän vaalit

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan vaalitulos oli odotettavissa. Se oli tiedossa jo ehdokasasettelun perusteella.

- Siitä varmasti seuraa jatkuvuutta. Putinhan on ollut vallan pitäjänä sekä pääministerinä ja presidenttinä yli kymmenen vuoden ajan. Siinä mielessä ei varmaan tapahdu, ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) arvioi Venäjän presidentinvaaleja Yle Uutisille.

- Mutta se mitä on tapahtunut, on muutos. Venäjän yhteiskunnassa on tapahtunut valtava poliittinen herääminen, Tuomioja huomauttaa.

Ulkoministerin mukaan Venäjän politiikka on nykyisin aitojen valintojen asia tai ihmiset haluavat, että politiikka olisi valintojen asia.

- Ja kyllä se merkitsee sitä, ettei Venäjälläkään meno voi entisellään jatkua. Jos sitä yritetään jatkaa entisellään, voi syntyä entistä pahempia tilanteita ja ristiriitoja, Suomen ulkoministeri pohtii.

Venäjän vaaleja on seurattu tarkemmin kuin aikaisempia. Etyj:in vaalitarkkailijoiden lisäksi paikallisia tarkkailijoita oli 300 000. Tuomioja huomauttaakin, että tämän vuoksi ilmoituksia vaalivilpistä voi tulla aiempaa enemmän myös sen vuoksi, että seuranta on ollut tarkkaa.

Lähteet: Yle Uutiset