1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjän vaalit

Politiikantuntijat: Venäjän oppositio käännekohdassa

Venäjän opposition kohtalonkysymys on, kuinka nopeasti se nyt löytää muutakin yhteistä kuin ärtymyksen Vladimir Putinia kohtaan, arvioivat politiikantuntijat. Viime vuoden parlamenttivaalien jälkeen syntyneen kirjavan protestiliikkeen yhdistävä iskulause on ollut "Venäjä ilman Putinia".

Opposition tukijat osoittivat mieltään Moskovassa 4. helmikuuta. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Protestiliikkeellä ei ole ohjelmaa, jolle se voisi rakentaa hallituksen, eikä myöskään tilaisuutta saada valtaa nykyisessä tilanteessa, jossa oppositio on tehokkaasti pelattu pois Venäjän politiikasta.

Kun seuraaviin vaaleihin on vuosia, liike saattaa sirpaloitua saavuttamatta mitään merkittävää, arvioidaan Euroopan neuvoston tuoreessa raportissa.

Sen mukaan paljon riippuu siitä, syyllistyykö Putin näkyviin virheisiin ryhtyessään nyt taas Kremlin isännäksi. Osa protestien johtajista on jo sanonutkin, että tuleva suunta riippuu siitä, miten viranomaiset suhtautuvat mielenosoituksiin, joita on suunniteltu jo maanantaiksi Moskovaan.

Protestileiri keskelle Moskovaa?

Brittiläinen riippumaton politiikantutkimuslaitos Chatham House ennakoi uutta protestiaaltoa Moskovaa laajemmalla alueella. Chatham Housen mukaan venäläisten sosiaalinen ja taloudellinen tyytymättömyys ruokkii väistämättä protestointia.

Jos hallinto päättää käyttää kovia otteita, oppositio radikaalistuu, arvioi venäläinen kirjailija Boris Akunin, joka on ollut yksi protestien johtajista.

Nuorten protestoijien suosikiksi noussut lakimies Aleksei Navalni on esittänyt pysyvän protestileirin perustamista Moskovan keskustaan. Akunin ja muut Navalnia maltillisemmat oppositiojohtajat pitävät sitä huonona ajatuksena, mutta Navalnilla on bloginsa ansiosta suuri suosio mielenosoittajien joukossa.