1. yle.fi
  2. Uutiset

Viron ensimmäinen lakkoaalto alkoi Narvasta

Viron opettajien tueksi järjestettyjen lakkojen aalto on alkanut itärajalta Narvasta, jossa bussiliikenne pysähtyi aamupäivällä. Muutamien tuntien lakkoja on lähipäivinä myös muun muassa sairaaloissa. Näin tuetaan opettajien lakkoa, joka alkaa keskiviikkona.

Ulkomaat

Lakot ovat Viron ammattiyhdistysten keskusliiton EAKL:n tuenosoitus opettajille, jotka vaativat kolmipäiväisellä työnseisauksella 20 prosentin palkankorotusta palkkakuoppansa korjaamiseksi. Tällä hetkellä he ansaitsevat selvästi vähemmän kuin virolainen keskimäärin.

Tammikuussa Viron opetusministeriö julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan noin puolet kunnista maksaa opettajille vähemmän kuin valtionosuudet edellyttäisivät. Korvamerkityt rahat on kunnissa käytetty muihin tarkoituksiin, tutkimus osoitti.

Narvan bussinkuljettajien ja mekaanikkojen viisituntinen bussilakko alkoi kahdeksalta - "kun aamun työ- ja koulumatkaliikenne oli hoidettu", kommentoi EAKL:n Itä-Virunmaan-johtaja Aleksandr Startsevi Postimees-lehdessä.

Tallinnan julkinen liikenne pysähtyy torstaiksi

Aamulla bussiliikenteessä oli lyhyt työnseisaus myös Rakveressä, ja tiistaina liikenne katkeaa tunniksi Saarenmaalla Viron länsirannikolla. Torstaina julkisen liikenteen seisokki yltää koko päiväksi Tallinnaan.

Lyhyt työseisaus järjestetään myös muun muassa Tallinnan sataman D-terminaalissa keskiviikkona. Niin ikään lääkärit muun muassa Tarton yliopistosairaalassa jättävät muut kuin kiireellisimmät työt keskiviikkona joksikin aikaa sikseen.

Opettajien tukemisen lisäksi EAKL vauhdittaa lakkoliikkeellä vaatimuksiaan muun muassa työttömyystukia koskevissa parannuksissa, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Lakot ovat Virossa erittäin harvinaisia. Koko kaksikymmenvuotisen itsenäisyyden aikana Virossa on aiemmin ollut vain kaksi lakkoa.

Lähteet: BNS, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi