Parlamentaarikon blogi: Jari Myllykoski

Valtion omistusohjaus - anteeksi mikä ? Viime viikkojen uutisoinnit valtion yhtiöiden ympäriltä antaa aiheen kysyä miten ja millä moraalilla kruunun jalokiviä vartioidaan? Yksi on tullut selväksi, pörssiyhtiöiden hallituksissa ”piiri pieni pyörii” ja ”ristiin istuminen” on liiankin yleistä.

Kuva: Päivi Meritähti / Yle

Finnairin ja Ilmarisen aiempi asuntokauppasotku ja tämän päivän uutinen Finnairin uuden pääkonttorin rakentamiseen liittyen lisää entisestään keskustelua yritysjohtajien moraalivajeesta. Mielikuva hyväveliverkostosta ei ole turhaan noussut uutisiin.

Valtio-omisteisten yhtiöiden johtajien muhkeista palkoista, palkkioista ja lisäeläkkeistä päätellen johtaminen on todella rahakasta hommaa. Toki johtajille kuuluu heidän palkkansa, mutta osakkeen arvonmuutoksista saadut optiojärjestelyt ja palkkiot, ei aina mahdu ymmärrykseen. Arvonmuutokset, kun ovat niin monesta muusta kiinni kuin yhden johtajan näkemyksen aikaansaannista.

Lisää vettä myllyyn kaataa tämän päivän Taloussanomat. Kirjoitus koskee Aalto-yliopiston tutkijan Leena Kostianderin ja professori Seppo Ikäheimon tutkimusta, miten johdon kannustinjärjestelmiä rakennetaan valtiota lähellä olevissa yhtiöissä.

Taloussanomat, ”kun hyvä veli -verkosto kytkee hallitukset ristiin, ja yksin konsulttiyhtiöt hallitsee liikaa markkinoita, jälki ei ole kaunista.”

Ministeri Hautalan pitää palauttaa usko johtamiseen

Kauppa- ja teollisuusministeriö on Mauri Pekkarisen toimiessa ministerinä antanut valtio-omisteisten konsernien hallituksille selvät nuotit noudattaa palkitsemisohjeita. Nyt näyttää sille, että jonkun niiden noudattamista pitäisi valvoa.

Toivotaan, ettei valtionomistusohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala tyydy vain setvimään asuntokauppojen oikeellisuutta, vaan tarttuu todelliseen ongelmaan. Valtio-omisteisten yhtiöiden hallitusten pitää olla hyväveliverkostoista irti, eikä liiallista ”ristiin istumista” pidä sallia. Päätöstenteko saa aina ikävän varjon ylleen, jos hallituksen jäsenet joutuvat jääväämän itsensä.

Hallituksen pitää muodostua toimialaa tuntevista asiantuntijoista, eikä heidän saatavuudestaan Suomessa ole runsauden pulaa.

Ministeri Heidi Hautalan tulee nyt kääntää suunta ja palauttaa usko valtio-omisteisen yhtiöiden johtamiseen.

lmaisena neuvona, tarjoan teille henkilöstöedustusta hallituksiin. Tiedän miten vaikea paikka se henkilöstöedustajalle on, toimia yksinomaan yrityksen ja osakkeenomistajien edun mukaan, mutta se lisäisi päätöksenteon uskottavuutta. Samalla se antaisi päätöksen valmisteluun suuren lisäarvon ja toisi henkilöstön tietämyksen suoraan osaksi päätöksen tekoa.