Silkki viihtyy yllä

Silkin sanotaan syövät itseään. Tarina muuttuu todeksi, jos silkkiä säilytetään liian tiiviinä pakettina hyllyllä. Paras tapa suojata silkkiä on pitää sitä päällä, kertoo käsityöneuvoja Päivi Heimanharju.

silkki
Pitkä rivi mekkoja.
YLE / Suvi Turunen

Silkkisolmioissa saattaa törmätä tekstiin ”silkki syö itseään”. Tämä lienee totta, sillä jos silkkiä säilytetään tiukoilla taitteilla hyllyllä, saattavat taitteet kulua puhki, tietää Taito-Hämeen käsityöneuvoja Päivi Heimanharju.

- Yleensä ongelmia on ilmennyt vanhemmissa silkeissä, kuten kihlasilkeissä. Tiivis taite ja mahdollinen paino vielä siinä päällä, niin kuituun saattaa muodostua taitekohdat, mistä silkki itsensä rikkoo tai niin sanotusti syö.

Jotta silkki säilyisi mahdollisimman hyvin, tulisi se säilyttää löysästi, esimerkiksi jonkinlaisen orren tai tangon päällä. Silkin säilymisen kannalta olisi myös tärkeää, että silkki säilöttäisiin puhtaana.

- Esimerkiksi silkkikaulusta kannattaa suojata huivilla, etteivät meikkivoiteet tai ihan omat rasvat imeydy kuituun. Jos silkkihuivi on kaulalla, kannattaa se huuhdella välillä, vaikka käsin.

Silkin hinta on jossain materiaaleissa tullut huomattavasti alaspäin. Kalliin silkin voi silti erottaa halvemmasta.

- Kalliissa kankaassa on hieno kiilto, sen pinta on sileä ja hohtava ja siinä saattaa olla kuvioita. Halvemmat silkit tehdään lyhytkuituisesta silkistä, eli toukat ovat syöneet itsensä ulos sieltä ja katkoneet kuituja tulleessaan, Heimanharju kertoo.

Lähteet: Yle Lahti