Etyj: Venäjän vaaleissa ongelmia

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailijoiden mukaan Venäjän presidentinvaaleissa oli vakavia ongelmia. Tarkkailijaryhmän johtaja Tonino Picula toteaa, ettei vaaleissa ollut todellista kilpailua. Putinia suosittiin mediassa ja hallituksen resurssien väärinkäyttö varmisti, ettei voittajasta ollut epäilystä, Picula sanoo lausunnossaan.

Ulkomaat
Tonino Picula ja Tiny Kox
Etyjin vaalitarkkailijat Tonino Picula (vas) ja Tiny Kox (oik).EPA/ MAXIM SHIPENKOV

- Vaalien tarkoitus on, että tuloksen tulisi olla epävarma. Näin ei ollut Venäjällä. Arviomme mukaan nämä vaalit olivat epäreilut, Picula sanoo.

Vaalitarkkailijat vaativat myös tutkimaan tarkoin kaikki väitteet sääntöjenvastaisuuksista vaaleissa. Tarkkailluissa äänestyspaikoissa kolmasosassa ääntenlaskennassa oli huomautettavaa, järjestö sanoo.

Entisistä neuvostotasavalloista koostuvan Itsenäisten valtioiden yhteisön IVY:n vaalitarkkailijat sen sijaan katsovat, että vaalit täyttivät demokraattiset normit. Tarkkailijaryhmän mukaan vaalit olivat läpinäkyvät, kilpailu avointa ja lakia noudatettiin tiukasti.

- Tarkkailemillamme 1 500 äänestyspaikalla ei havaittu rikkomuksia, jotka asettaisivat vaalituloksen kyseenalaiseksi, sanoo tarkkailijaryhmän johtaja Nauriz Aidarov.

Lähteet: AP, Reuters, Itar-Tass