Avustusjupakka johti Norjan tasa-arvoministerin eroon

Norjassa sääntöjen vastaisesti myönnetyt avustukset ovat johtaneet tasa-arvoministeri Audun Lysbakkenin eroon. Lysbakken joutui valokeilaan, kun ministeriö myönsi puolueeseensa sidoksissa olevalle naisjärjestö Jenteforsvaretille 21 000 euroa. Lysbakken aikoo yhä pyrkiä puolueensa johtajaksi.

Lahjoitus oli sääntöjen vastainen, koska yhdistys oli kytköksissä Lysbakkenin Sosialistisen vasemmistopuolueen nuorisosiipeen.

Virkamiehet olivat varoittaneet avustuspäätöksestä kytköksen vuoksi sekä siksi, ettei lahjoituksen saajasta ollut pyydetty julkisesti ehdotuksia. Ministeriö teki avustuspäätöksen viime vuonna sen jälkeen, kun raiskausten oli kerrottu lisääntyneen Norjassa.

Lysbakken ilmoitti erostaan maanantaina Hän myös julkaisi asiaan liittyviä asiakirjoja ja myönsi, että muitakin sääntöjen vastaisia lahjoituksia on saatettu tehdä.

Valtiovarainministeri Kristin Halvorsen ottaa toistaiseksi hoitaakseen Lysbakkenille kuuluneet tasa-arvo- ja lapsiasiat, norjalainen Verdens Gang -lehti kertoo.

34-vuotias Lysbakken aikoo jatkaa kansanedustajana ja pyrkiä Sosialistisen vasemmistopuolueen johtoon. Se on pääministeri Jens Stoltenbergin työväenpuolueen pienempi hallituskumppani.