Kreikka säästää kotiuttamalla merirosvo-operaatioon osallistuneet

Velkakriisissä painiva Kreikka on päättänyt säästää rahaa vetäytymällä Euroopan unionin merirosvouksen vastaisesta operaatiosta. Kreikka kotiuttaa sotalaivansa kuukautta aiemmin kuin sen piti eikä osallistu Atalanta-operaatioon enää loppuvuodesta.

velkakriisit

Säästöillä Kreikka yrittää vastata kansainvälisten lainaajien vaatimuksiin, jotka maan on täytettävä saadakseen talouden apupaketit velkojensa maksuun. Kreikka pienentää puolustusmenojaan 400 miljoonalla eurolla tänä vuonna.

Kreikan puolustusministeriön mukaan sota-alus palaa kotiin lähipäivinä eikä vasta huhtikuun alussa. Laiva on maksanut Kreikalle kuukausittain 2,5 miljoonaa.

Merirosvouksen vastainen Atalanta-operaatio on toiminut Intian valtamerellä. EU aloitti sen 2008 vastatakseen merirosvojen kiihtyneisiin hyökkäyksiin, joita he tekevät rahtilaivoihin. Merirosvot ovat saaneet lunnaina miljoonia. Tämän vuoksi laivayhtiöiden vakuutusmaksut ovat nousseet.

Kreikka oli ensimmäinen maa operaation johdossa.

Suomesta miinalaiva Pohjanmaa ja sen 90 miehistön jäsentä osallistui Atalanta-operaatioon vuosi sitten helmi-huhtikuussa.

Lähteet: Reuters, AFP