1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jäämies Ötzin sukua elää yhä Sardiniassa ja Korsikassa

Italian Alpeilta jäätyneenä löytyneen kivikautisen metsästäjän lähimmät nykypäivän sukulaiset elävät Sardiniassa ja Korsikassa, kertovat Ötzin perimän tutkimukset. Lonkkaluusta otetusta näytteestä on selvitetty 5 300 vuotta sitten eläneen Jäämiehen perintöaines lähes täydellisesti.

Jäämies Ötzin luonnollisesti muumioitunut ruumis Etelä-Tirolin arkeologisen museon kylmähuoneessa. Kuva: Robert Parigger / EPA

Kolme vuotta sitten Ötzin perimää selvitettiin mitokondriotutkimuksella. Äidiltä periytyvän mitokondrion perusteella Ötzin epäiltiin kuuluneen kansaan, joka on sittemmin kadonnut Euroopasta kokonaan. Mitokondrion DNA:ssa nimittäin oli mutaatioita, joita nykypäivän eurooppalaisilta ei enää tunneta.

Ötziä varten perustetussa instituutissa Bolzanossa Italiassa ryhdyttiin kuitenkin avaamaan koko perimää. Se onkin nyt 96-prosenttisesti selvillä, ja samalla kuva Ötzistä on jälleen hieman muuttunut. Hänen isältään saamansa Y-kromosomin mutaatiot ovat lähinnä niitä, joita nykyisin havaitaan Välimerellä eli Sardinian ja Korsikan miehillä.

Tutkijat arvelevat, että Ötzin sukulaisia saattoi aikoinaan elää kaikkialla Euroopassa. Muualla perimä hävisi vähitellen jäljettömiin, kun ötziläiset saivat lapsia muihin kansoihin kuuluneiden kumppanien kanssa. Syrjäisillä saarilla puolisot olivat samasta kansasta, joten perimäkin säilyi samanlaisena, tutkijat selittävät.

Lievitettiinkö tatuoinneilla kipuja?

Ötzin geenitutkimus kertoo myös, että hänen verityhmänsä oli O ja hänellä oli laktoosi-intoleranssi. Useat geenit osoittavat perinnöllistä taipumusta verisuonten kalkkeutumiseen, mutta hoikkuutensa ja liikunnallisen elämäntyylinsä takia häntä tuskin uhkasi sydäntauti, sanoo geenitutkimuksen ja myös Bolzanon jäämiesinstituutin johtaja Albert Zink.

Ötzistä löytyi merkkejä myös borrelioosia aiheuttavan bakteerin perimästä. Hänen kudostutkimuksissaan tautia ei ole paljastunut, mutta oireita hänellä saattoi silti olla, mikäli tutkijoiden tulkinta hänen tatuoinneistaan pitää paikkansa.

Tatuointeja on löytynyt selkärangasta, nilkoista ja polvitaipeista. Ehkä niillä pyrittiin karkottamaan borrelioosin aiheuttamia nivelkipuja, tutkijat pohdiskelevat.

Uusin Ötzi-tutkimus on julkaistu brittiläisessä tiedelehdessä Naturessa (siirryt toiseen palveluun).