Kasvit aistivat kevään tulleen

Viime päivinä on saatu nauttia kauniista alkukevään säästä ja lisääntynyt valo vaikuttaa myös kasveihin. Innokkaimmat puutarhurit aloittavatkin kevättyöt jo nyt. Myös huonekasvit kaipaavat keväällä hoitoa.

Aamu-tv
Outi Tynys
Pihat ovat hankein peitossa, mutta eivät pitkään. Jos puutarhansa haluaa saada kukoistamaan, toimeen kannattaa ryhtyä jo nyt. Hortonomi Outi Tynys antoi asiantuntevia vinkkejä.

Aamu-tv:ssä vieraillut hortonomi Outi Tynys Kotipuutarha-lehdestä kertoo, että mullan vaihdon lisäksi huonekasveja voi nyt nyppiä, uusia pistokkaista ja muotoilla leikkaamalla. Myös sisällä kasvatettavien taimien kasvatusaika lähestyy. Monien osalla kausi on lähinnä maaliskuun lopussa ja huhtikuulla, mutta esimerkiksi yrttejä voi ryhtyä jo kasvattamaan.

Nyt on myös hyvä aika kylvää pääsiäisruoho, jotta se ehtii kasvaa tuuheaksi ja näyttäväksi.

- Pääsiäisruohoksi suosittelen myös muutakin kuin rairuohoa, eli voi kylvää punajuurikasta, naurista, venhänoraita tai auringonkukkaa. Silloin sen sadon voi myös syödä, kertoo Outi Tynys.

Puutarhassakin voi jo puuhastella

Kevättalven hankia kannattaa käyttää hyväksi maaperän kalkitsemisessa ja tuhkan levittämisessä. Kun kalkin tai tuhkan levittää nyt lumen päälle, sulamisvedet vievät ne myöhemmin mukanaan maaperään.

- Meillä on tämmöinen hapan maaperä ja myös lannoitteiden käyttö hapattaa maata, joten kalkitus on hyvä muistaa, muistuttaa Tynys.

Myös nuoria havupuita voi alkaa jo suojella kevätauringon paahteelta ja puita suojaavat verkot kannattaa tarkastaa, jotta rusakot eivät pääse tekemään tuhojaan korkeiden hankien avulla. Hedelmäpuiden leikkaminenkin alkaa olla käsillä.

- Esimerkiksi kirsikat ja luumut kuuluvat nestettä vuotaviin puihin. Niille hyvä leikkausaika on varhain kevättalvella, kun päivällä on lämmintä ja yöllä on kylmää. Niitä ei saa sitten enää tuossa kevään korvalla leikata niinkuin omenapuita, joiden leikkaamisessa voi vielä odotella muutaman viikon, Tynys kertoo.

Myös pensasaitojen voimakkaat leikkaukset kannattaa tehdä ajoissa ennen kasvuun lähtöä.

Lähteet: Yle Uutiset