Viialainen: Etelä-Savo kuuluu Itä-Suomeen myös vaalipiiriuudistuksessa

Etelä-Savon maakuntajohtaja Matti Viialainen pitää vaalipiiriuudistuksesta noussutta keskustelua ylimitoitettuna. Viialaisen mielestä Etelä-Savon kytkeminen samaan vaalipiiriin Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan kanssa on itsestäänselvä ratkaisu muun muassa vuonna 2010 tehdyn aluehallintouudistuksen vuoksi.

Teksti-TV Etelä-Savo
Etelä-Savon maakuntajohtaja Matti Viialainen.
Etelä-Savon maakuntajohtaja Matti Viialainen.YLE / Timo Ikonen

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kertoi alkuviikosta YLE Uutisille, että vaalipiiriuudistus ja etenkin Etelä-Savon asema voivat muodostua luottamuskysymykseksi hallituksessa. Etelä-Savon maakuntajohtaja Matti Viialainen pitää valtion säästöihin poliittisesti kytkettyä vaalipiiriuudistusta ylimitoitettuna politikointina.

- Olemme lähes imarreltuja, jos hallitus hajoaa Etelä-Savon vuoksi. Asiat eivät kuitenkaan ole yhteismitallisia. Maan talous on suurissa vaikeuksissa ja äkisti kynnyskysymykseksi nousee se, mihin vaalipiiriin Etelä-Savo kuuluu, Viialainen sanoo. –Koplaus on merkillinen, valtio maksaa seitsemän miljardin alijäämää vuosittain ja yhtäkkiä Etelä-Savo on tällainen vaihtoraha säästöjen hyväksymiselle, hän jatkaa.

Aluehallintouudistus pohjana vaalipiirijaolle

Vaalipiiriuudistuksessa on esitetty uusiksi vaihtoehdoiksi kolmen itäsuomalaisen maakunnan muodostamaa vaalipiiriä tai Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiiriä sekä Etelä-Savon ja Kymen yhteistä vaalipiiriä.

SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner totesi sanomalehti Demokraatille antamassaan haastattelussa, että vaalipiiriuudistuksesta päätettäessä Etelä-Savon näkemystä on kysyttävä maakuntaliitolta. Liittoa luotsaavalle Viialaiselle suunta on selvä.

- Meillä on tehty hiljattain, vuonna 2010 aluehallintojako, jolloin perustettiin Itä-Suomen aluehallintovirasto, johon kuuluvat Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo ja Etelä-Savo. Sikäli ihmetyttää, että Etelä-Savon vaalipiirisuuntautuminen tulisi ratkaista kokonaan toisella tavalla. Meillä on myöskin lakisääteinen maakuntien yhteistoiminta-alue, jossa teemme yhteisiä päätöksiä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan kanssa, Viialainen perustelee.

Viialainen korostaa, että Etelä-Savon kunnille tehty kysely osoittaa, että valtaosa maakunnan kunnista haluaa Etelä-Savon jatkavan itäsuomalaista yhteistyötä myös vaalipiirin muodossa. Vaalipiiriuudistuksessa toisena vaihtoehtona on Etelä-Savon liittäminen Kymen vaalipiiriin. Kymestä on Viialaisen mukaan ilmoitettu selkeästi, että he eivät halua yhteen Etelä-Savon kanssa.

Maakuntarajat ja EU-tuet askarruttavat

Yksi Etelä-Savon huolista vaalipiiriuudistukseen liittyen on EU:n tukieurojen jakautuminen. Maakuntaliiton kautta kulkee osa esimerkiksi Euroopan aluekehitysrahaston tuista.

Maakuntajohtaja haluaa ymmärrettävästi mahdollisimman suuren tukipotin jaettavaksi. Mahdollinen yhteistyösuunnan muuttuminen eteläiseen naapurimaakuntaan voisi pienentää tukipottia, sillä eteläisemmässä Suomessa tukitaso on alhaisempi kuin Itä-Suomessa.

EU-byrokratiaa merkittävämmäksi seikaksi vaalipiirien uusjaon pohdinnassa Viialainen nostaa tekeillä olevan kuntarakenneuudistuksen.

- Voisi olla viisainta katsoa ensin, mihin nämä kunnat asettuvat, ennen kuin vaalipiirejä uudistetaan, Viialainen pohtii.

Järkeä ja malttia

Vaalipiiriuudistuksen tarkoituksena on parantaa puolueiden saamien äänten ja paikkojen suhdetta sekä madaltaa äänikynnystä. Maakuntajohtaja Viialainen muistuttaa, että alueiden kehittymisen edun pitäisi olla myös poliitikoille tärkeämpää kuin puolueen saamien kansanedustajapaikkojen.

Vaalipiiriuudistus oli tarkoitus saada toteutettua jo vuodenvaihteessa, mutta asia on siis edelleen kesken. Viialaista ratkaisun vaikeus ihmetyttää.

- Tähän on ihan selvä ja yksinkertainen ratkaisu. Toimitaan nykyisen aluejaon mukaisesti, se tuo Itä-Suomeen tämän suhteellisuuden paremmin ja jatketaan vaalipiiriuudistusta sen jälkeen, kun kuntauudistus on nähty, Viialainen summaa.

Lähteet: Yle Savo / Mika Moksu