Lääkärit haluavat taas terveyskeskuksiin

Lääkäripäivillä Helsingissä johtavaa lääkäriä Inariin rekrytoimassa olleet Inarin sosiaali- ja terveysjohtaja Mari Palolahti ja vs. johtava lääkäri Pekka Harve ovat lähes varmoja, että nyt tärppäsi. Parin johtavan lääkärin käväisyn jälkeen toiveissa on pitkäaikainen virkalääkäri Inariin.

Teksti-TV Lappi
Inarin kunnan sosiaali- ja terveysjohtaja Mari Palolahti ja vs. johtava lääkäri Pekka Harve (oik.)
Inarin kunnan sosiaali- ja terveysjohtaja Mari Palolahti ja vs. johtava lääkäri Pekka Harve (oik.) esittelevät Ivalon terveyskeskusta mahdolliselle rekrytoitavalle.Mari Palolahden arkisto

Sosiaali- ja terveysjohtaja Mari Palolahden mukaan johtavan lääkärin vastuullinen työ ja Inarin syrjäisyys ovat olleet esteenä pitkäaikaisen virkalääkärin Inariin saannissa. Osaltaan on ollut kyse myös huonosta tuurista.

- Meillä oli jo käymässä kaksi johtavaa lääkäriä kunnassamme, mutta henkilökohtaisita syistä he eivät voineet jäädä Inariin, Mari Palolahti sanoo

Viimeisin Inarissa kääntymässä käynyt virkalääkäri oli kuuluisa urheilulääkäri, mutta hänkään ei voinut jäädä. Vs. johtavan lääkärin Pekka Harven mukaan kyse ei ollut mistään työhön tai työympäristöön liittyvistä tekijöista. Harvenkin mukaan kyse oli vain huonosta tuurista.

Rekrytointi lähes varma

Lääkäripäivilta Helsingistä tavoitettu Harve sanoo lyövänsä takkinsa vetoa, että nyt tärppäsi.

- Rekrytointi on niin sanotusti huulilla, sen verran vakavasti otettavia yhteydenottoja on lääkäripäivillä tullut Inarin kunnan osastolle. Usea lääkäri on tullut kysymään pääsisikö kunnalle töihin, Pekka Harve kehuu

Harven mukaan lääkärifirmoille ei enää haluta töihin. Toiveissa on turvallinen ja pitkaikainen työ terveyskeskuksissa, kuntien palveluksessa.

- Kun ennen varsinkin nuoret lääkärit karttoivat terveyskeskustyötä, on nyt toinen ääni kellossa. Terveyskeskuksiin halutaan töihin vakituisiin virkoihin. Asenteissa on tapahtunut täyskäännös. Muutos on ollut nopea ja kattava, takit ovat kääntyneet, Harve sanoo

Paluu normaaliin käytäntöön

Inarin kunnan talous- ja toimintasuunnitelmassa tuleville vuosille on asetettu tavoitteeksi selvittää lääkäritoiminnan ottaminen kunnan omaksi toiminnaksi suunnittelukauden aikana. Mari Palolahti ja Pekka Harve pitävät todennäköisenä, että tavoite toteutuu.

- Kun nyt voimassaoleva sopimus lääkäri- ja vastaanottotoiminnan ulkoistamisesta Attendo MedOnen kanssa päättyy, voi olla ajankohtaista palata vanhaan käytäntöön. Se tarkoittaa, että sopimusta ei enää uusita, vaan lääkarit tulevat taas kunnalle töihin suoraan, Harve arvelee.

Kaikki riippuu vain siitä, saako Inarin kunta pian pysyvän johtavan lääkärin ja toteutuvatko nuorten lääkärien lupaukset tulla kunnalle töihin.

Lähteet: YLE Lappi / Jarmo Siivikko