Koirakuri on höltynyt pahasti

Vapaina juoksevat koirat aiheuttavat harmia Turussa. Luonnonsuojelutyöntekijä Emma Kosonen kertoo, että varsinkin Katariinanlaaksossa ja Ruissalossa koiranomistajat päästävät koiransa herkästi juoksemaan vapaasti. Kosonen muistuttaa, että järjestys- ja metsästyslain mukaan koirat on pidettävä kiinni sekä taajama-alueilla että niiden ulkopuolella.

koira
Turussa lenkkeillyt Nina Aalto pitää omat koiransa tiukasti hallinnassa.
Turussa lenkkeillyt Nina Aalto pitää omat koiransa tiukasti hallinnassa.YLE / Minna Rosvall

Koira voi olla vapaana vain omalla pihalla, maa-alueella tai aidatussa koirapuistossa.

Kosonen arvioi, että koiranomistajat saattavat olla epätietoisia asiasta mutta on niitäkin, jotka eivät piittaa laeista.

- Olen huomauttanut asiasta, jos olen nähnyt irrallaan olevia koiria. Jotkut teeskentelevät, etteivät tiedä asiasta, mutta on niitäkin, jotka vähän matkan päässä päästävät koiransa uudelleen vapaiksi.

Kosonen työskentelee Turun kaupungin luonnonsuojelutyöntekijänä. Häntä surettaa erityisesti se, että luonnonsuojelualueilla, Ruissalossa ja Katariinanlaaksossa, näkee joskus enemmän irrallaan olevia koiria kuin talutushihnan perässä kulkevia. Kosonen saa usein kyselyjä asiasta. Hän painottaa, että vapaana oleva koira häiritsee ihmisiä, mutta se on vaaraksi myös muille koirille ja luonnossa asuville eläimille.

- Jos itsellä on koira narussa, se on epämiellyttävää, kun siihen juoksee toinen koira ja se voi olla vaarallistakin. Tietysti pienten lasten vanhemmat ja hyvin monet muut ihmisryhmät häiriintyvät ja ihan aiheesta.

Irtokoiraa voidaan luulla sudeksi

Emma Kosonen arvelee, että koirien määrä on suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Monilla ihmisillä on myös useampi kuin yksi koira.

- Kyllä koirakuri tuntuu olevan höltynyt ja metsästäjät kertovat myös, että irtokoiria tulee paljon vastaan. Ne häiritsevät myös riistaeläimiä ja voivat häiritä metsästystä. Lisäksi ihmiset voivat erehtyä luulemaan koiria susiksi. Monet koirarodut muistuttavat erehdyttävästi susia, muistuttaa Kosonen.

Kissankin vapaus on nykyään rajoitettua

Kissan irtipitäminen on monimutkaisempi asia. Luonnonsuojelutyöntekijä Emma Kosonen viittaa useisiin lakeihin ja niiden mukaan kissa ei saa kulkea taajamassa vapaana ilman valvontaa ja taajaman ulkopuolellakin sen irtipäästäminen on kyseenalaista.

- Tässähän tulee eteen se, että kun kissaa ei valvota, se voi popsia vapaasti luonnossa eläviä eläimiä suuhunsa. Luonnonsuojelulaki kieltää rauhoitettujen eläinten popsimisen ja hätistelyn. Lain 39 § tosin puhuu tahallisesta tappamisesta, joten kissanomistaja voi aina vedota siihen, ettei hän tahallaan aiheuta lintujen kuolemaa.

Poliisipartiot sakottavat ja vievät pois kulkukoiria

Koiran irtipitämisestä voi saada muutaman kympin rikesakon. Komisario Stephan Sundqvist Varsinais-Suomen poliisista kertoo, että poliisi valvoo järjestyslain noudattamista ja joskus vie myös löytämiään koiria eläinsuojeluvalvojalle.

- Poliisi puuttuu asioihin mahdollisuuksien mukaan. Ensin koiranomistajia kehoitetaan laittamaan koirat kiinni ja yleensä selvitään huomautuksella. Otamme joskus myös löytökoiria kyytiin ja viemme ne eläinsuojeluvalvojalle, kertoo Sundqvist.

Luonnonsuojelutyöntekijä Emma Kosonen kertoo, että näin pitääkin tehdä, jos näkee irrallaan olevan koiran. Sen voi yrittää ottaa kiinni ja viedä eläinsuojeluvalvojalle.

- Jos irrallaan oleva koira tai koirat häiritsevät toistuvasti, silloin kannattaa soittaa poliisille, neuvoo Kosonen.

Lähteet: Yle Turku / Minna Rosvall