Välkkyvalot varoittavat jalankulkijoista Kaavilla

Kaavilla kerätään kokemuksia suojateiden turvallisuutta parantavista tehostevaloista. Sini-valkoiset valot alkavat vilkkua, kun jalankulkija tai pyöräilijä tulee laitteen vaikutuspiiriin. Välkkyvalot ovat jo käytössä esimerkiksi Lapinlahdella, ja niitä harkitaan tulevaisuudessa myös muissa Pohjois-Savon taajamissa.

suojatiet
Jalankulkija suojatiellä, jossa on välkkyvalot Kaavilla.
Yle / Juha Vauhkonen

ELY-keskus asensi tiistaiaamuna niin sanotut välkkyvalot suojatielle Kaavin Kirkkorannantielle. Valot asennettiin tien molemmille puolille suojatiestä kertovaan liikennemerkkipylvääseen. Valojen liiketunnistin aistii suojatielle tulevan ihmisen noin metri ennen suojatien laitaa.

Valojen paikka valittiin suojatien vilkkauden mukaan: Kirkkorannantien ympäristössä on vanhusten palvelutalo ja peruskoulu. Taajamaan asennetaan vielä myöhemmin toisetkin välkkyvalot.

Ideana on herättää autoilijan huomio ja kertoa, että joku on tulossa suojatielle. Valoista on jo tehty muutama käyttäjätutkimus muualla Suomessa. Tutkimuksissa on havaittu, että valot tekevät autoilijoista kohteliaampia.

- Vilkkuvalot pudottavat pikkuisen ajoneuvojen nopeutta, ja suojatiellä jalankulkijoille tilaa antavien autojen osuus kasvaa huomattavasti, kertoo Pohjois-Savon ELY-keskuksen suunnitteluasiantuntija Raimo Kaikkonen.

Välkkyvaloja mietitään myös muihin taajamiin

Kaavilla tehdään myöhemmin kyselytutkimus valojen hyödyistä. Mikäli kokemukset ovat rohkaisevia, välkkyvalojen käyttöä harkitaan myös muissa Pohjois-Savon taajamissa. Asiaa pohditaan ainakin alkamassa olevan Kuopion seudun liikenneturvallisuussuunnitelman päivittämisen yhteydessä.

Suunnitteluasiantuntija Raimo Kaikkonen sanoo, että välkkyvalon etu on sen suhteellisen halpa hinta. Kaavin valot ovat toistaiseksi ilmaisessa koekäytössä, mutta yhden suojatien valojen hankintahinta on noin 1 000 euroa.

- Välkkyvalo korvaa esimerkiksi hidastetyössyjä. Hidastetyössyn hinta on noin 5 000 euroa. Välkkyvalojenkin hinta varmasti tippuu kun ne yleistyvät.

Lähteet: Yle Savo