1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Keski-Pohjanmaa

Kokkola suitsii miesten väkivallan käyttöä

Kokkolassa on lähdetty taisteluun miesten äkkipikaista väkivaltaa ja myös katuväkivaltaa vastaan. Raha-automaattiyhdistyksen rahoittamalla projektilla ja laajan rintaman yhteistyöllä on tarkoitus saada molemmilla alueilla tuloksia aikaan.

Kuvassa lumisella kadulla kaksi pullonkorkkia ja iso lumikasa, oikealla nainen taluttaa polkupyörää
Kokkolassa on lähdetty taisteluun miesten äkkipikaista väkivaltaa ja myös katuväkivaltaa vastaan. Raha-automaattiyhdistyksen rahoittamalla projektilla ja laajan rintaman yhteistyöllä on tarkoitus saada molemmilla alueilla tuloksia aikaan.

Jos viina ja aamuyön tunnit lietsovat nyrkkitappelun, jälki on nykypäivänä rumaa.

- Kun nuori mies lähtee viettämään iltaa, auton peräkontissa saattaa olla retkikirves tai pesäpallomaila. Joillakin voi olla stiletti tai joskus jopa ase on mukana, kertoo Miehen tie ry:n varapuheenjohtaja Eija Koittola.

- Aseet ovat mukana, että olisi jotain kättäpitempää jos jotain sattuu tai siten alunperinkin lähdetään kostamaan jotain.

- Ensimmäiseksi pitäisikin opettaa, että aseet jätetään kotiin. Varmasti monikaan ei tule etukäteen ajatelleeksi, millaista jälkeä aseiden kanssa voi tulla.

Hillintä ja hallinta-projekti

Kokkolassa ja koko maakunnan alueella on alkamassa miesten väkivallan käyttöä ehkäisevä kolmivuotinen projekti. Osaavat vetäjät ovat haussa. Tarkoitus on kouluttaa, verkostoitua ja tutkia. Projekti toteutetaan yhteistyössä Kokkolan ensi- ja turvakodin ja Miehen tie ry:n kanssa.

- Väkivaltaan syyllistyneiden miesten keskusteluryhmä, vertaistuki on jo pystyssä. Sitä on yritetty koota tosi pitkään, 80-luvulta lähtein, ja nyt se on onnistunut vapaaehtoistyönä. Kynnyksen pitäisi olla jatkossakin riittävän matala, jotta uutta väkeä tulisi mukaan.Tuntojaan purkavat miehet pystyvät kyllä sanomaan, mistä väkivalta räjähti liikkeelle, Eija Koittola tietää.

Tyly perintö

Väkivallan siemen itää kotona ja saattaa periytyä jopa sukupolvesta toiseen. Ennuste on huono jos kasvualusta on väkivaltainen. Länsipuiston koulun rehtori Erkki Koivukangas sanoo, että ala-asteella pojat nahistelevat herkästi. Siinä iässä paikallaan pysyminen ottaa muutenkin lujille. Yläkoulussa lentää kovempana sanan säilä. Kivikankaan mielestä lapsiperheet kaipaisivat kipeästi tukea.

- Kun koulussa pitää hoitaa vaikeita tapauksia, saattaa jo huoltajan löytäminen olla ylivoimaista. Jos huoltajaa ei löydy, onko nuorella silloin kotiakaan, kysyy Koivukangas. Vaikka nämä tapaukset ovat harvinaisia, yksikin on hänen mielestään liikaa.

Aamuyön nyrkit

Kokkolassa katuväkivalta keskittyy viikonlopun aamuöinä ydinkeskustaan. Tilanteeseen on kypsynyt niin kaupunki, yrittäjät kuin taksi, vartiointiliikkeet ja kansalaiset. Eri tahojen yhteistyönä on syntynyt katuväkivallan vastainen toimenpideohjelma. Kokemus on jo osoittanut, että häirikköalue voidaan rauhoittaa hyvinkin rivakasti.

- Koivuhaan perhepuistossa lisättiin valaistusta, tehtiin harvennushakkuuta, aikuiset puuttuivat asioihin ja teknistä valvontaakin lisättiin. Se tuotti nopeasti tuloksia, kertoo kaupungintalolla kehittämissuunnittelija Saara Lång.

Väkivalta on voitettavissa, uskovat osapuolet.

- Kyllä jämäkkä ote auttaa.