1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulu-uudistus

Rehtorit kritisoivat koulupäättäjiä lakkautuksista

Lakkautettavien koulujen rehtorit olivat jo varautuneet Kotkan koululakkautuspäätökseen. Tapa, jolla lakkautuspäätös syntyi, ei kerää pisteitä.

Metsolan koulu lakkautetaan vuonna 2016. Kuva: Yle Juha Korhonen

Koivulan, Toivo Pekkasen, Metsolan ja Jäppilän kouluissa lakkautuspäätös ei tullut yllättäen. Maanantai-illan valtuustopäätös oli silti kova isku varsinkin Koivulassa, joka on lopetuslistalla ensimmäisenä. Koivulan oppilaat siirretään Kyminkartanoon jo syksyllä 2013.

Myös Toivo Pekkasen koulun opettajat ovat leipääntyneitä päätöksentekoon. Rehtori Armi Aikkila ei kiittele tapaa, jolla päätös syntyi.

- Aika kiireellisellä aikataululla tehdään. En pidä siitä, että kaikkia tahoja ei kuulla kaikkia riittävästi. Keskusteluyhteys puuttuu.

Toivo Pekkasen koulun lakkautus on ollut esillä pitkään. Nyt tehdyn päätöksen mukaan koulu lakkautettaisiin syksyllä 2015. Aikkilan usko päätösten pitävyyteen on jo koetuksella.

- Miten tähän nyt suhtautuisi... Kuinka lopullista tämä nyt sitten on? Ollaanhan me nähty, että näitä ratkaisuita on tässä kaupungissa ollut erilaisia ja niitä on välillä pyörretty.

- Tätä asiaa on käsitelty niin monta kertaa, että ehkä se meidän koulun kohdalla on nyt totta, Aikkila sanoo.

Metsolan alakoulun oppilaat tullaan päätöksen mukaan siirtämään Langinkosken yläkoulun yhteyteen syksyllä 2016. Päätös syntyi kouluverkkoselvityksen pohjalta.

Rehtori Ulla Kallioniemi oli varautunut lakkautuspäätökseen jo ennalta, vaikka koulun peruskorjaustakin suunniteltiin.

- Eilinen päätös ei oikeastaan tuntunut enää miltään. Me osasimme sitä odottaa. Uskon ja toivon, että enää ei muutella edestakaisin. Ei se ole kenenkään etu, Kallioniemi toteaa. Asiaa on jo käsitelty henkilökunnan kesken.

- Tokihan me tästä olemme puhuneet, mutta emme vielä tarpeeksi. Kyllä tässä niin monta isoa muutosta tulee, että tätä joudutaan vielä käsittelemään moneenkin kertaan. Siinä on semmoista eron tuskaa myöskin.

Langinkoskelle syntyy tilaa, koska koulun lukiolaiset siirtyvät Lyseoon. Vapautuvat tilat eivät todennäköisesti kuitenkaan riitä alakoululle.

- Tokihan sinnekin saadaan lisätilaa rakennettua ja joudutaankin rakentamaan. Ei me nyt ihan noihin tiloihin mahduta, Kallioniemi epäilee.

Neljäntenä lakkautuslistalla oleva Jäppilä liitetään Pihkoon kouluun syksyllä 2016.