1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Helsinki

Katupölykausi käynnistyi Uudellamaalla

Pölyäminen alkoi Helsingin ydinkeskustassa maanantaina, tiistaina tilanne muuttui vaikeaksi myös Leppävaarassa. Ilmanlaatu on ollut laajoilla alueilla välttävä ja pahimmissa paikoissa ajoittain heikko. Etenkin aamulla ilmanlaatu voi olla huono.

Teksti-TV Helsinki
Kävelijöitä hiekkaisella kadulla
Tiina Kokko / Yle

Aurinkoisen korkeapaineen ennustetaan jatkuvan koko viikon. Tämä heikentää ilmanlaatua etenkin aamuisin, kertoo HSY:n ilmansuojelun asiantuntija Marjatta Malkki.

- Yöt ovat kylmiä ja aamulla on muodostunut inversiotilanne, jossa kaikki epäpuhtaudet jäävät hengityskorkeudelle. Toinen tekijä on se, että kuivat ja lumettomat keskustan kadut ja pääväylät pöllyävät, kun aurinko lämmittää ilmaa. Puolen päivän tienoilla pitoisuudet laskevat, kun ilma on sekoittunut.

Katupölykauden arvioidaan olevan pahimmillaan noin kuukauden kuluttua, huhtikuun alkupuolella.

- Viime vuonna pölyäminen alkoi vilkkaimmin liikennöidyillä kaduilla maaliskuun 7. päivä eli olemme aivan samassa aikataulussa. Yleensä pahin jakso on huhtikuun alkupuolella ja toukokuun alkupuolella kausi alkaa olla kokonaisuudessaan ohi, Malkki summaa.

Hän pitää erityisen tärkeänä hiekkaisen kadunvarsin lumen nopeaa poiskuljetusta pölyämisen estämiseksi.

- Sehän on ihan selvä hiekkavarasto. Jos kovin hiekkainen lumi sulaa paikallaan, hiekka ilmestyy sieltä seasta pölyämään.

Lähteet: Yle Helsinki

Lue seuraavaksi