Kuntauudistukselle täystyrmäys Lapissa

Hallituksen kuntauudistus on tyrmätty lähes täysin Lapin kuntien kuulemistilaisuudessa Rovaniemellä. Lapin kunnista uudistukseen myönteisimmin suhtautuivat Kemi, Sodankylä ja Inari ja nekin tietyin varauksin.

Teksti-TV Perämeri
Hallituksen kuntauudistustyöryhmä yhdistäisi Meri-Lapissa viisi kuntaa ja lisäksi osia Ylitorniosta ja nykyisestä Iin kunnasta Kuivaniemi.YLE

Kuntien pakkoliitokset tyrmättiin kaikissa puheenvuoroissa. Jos kuntia kuitenkin yhdistetään, niin Meri-Lappiin tulee muodostaa yksi vahva kunta, totesivat Meri-Lapin kuntapäättäjät.

- Valtionvarainministeriön työryhmän esityksen suhteen Kemi-Tornion alueella tilanne on helpompi kuin muissa Lapin seutukunnissa, sillä teimme Timo Säkkisen johdolla noin vuosi sitten alueesta selvitystyön, muistuttaa Kemin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Veikko Kumpumäki.

- Senhän ei tarvitse tarkoitaa, että me muodostaisimme uuden kunnan esiteltyllä tavalla. Selvitystyö antaa hyvät lähtökohdat miettiä, mitkä muut vaihtoehdot tulevat kysymykseen, sanoo Kumpumäki.

Yhteistyötä sen sijaan

Rovaniemen tilaisuuteen saapuneet ministerit Henna Virkkunen (kok.) ja Paula Risikko (kok.) saivat kuulla lappilaisten kuntapäättäjien kertovan kuin yhdestä suusta, että pakkoliitoksiin ei olla valmiita. Sen sijaan löytyy halukkuutta yhteistyön syventämiseen, erityisesti sosiaali- ja terveystoimen alalla.

Keminmaan kunnanjohtaja Tommi Lepojärvi muistutti, että kuntarajojen muuttaminen ei yksistään ratkaise sosiaali- ja terveystoimen ongelmia. Lepojärvi ei halua, että osa kunnista joutuisi liitoksissa maksumieheksi.

Tervolan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Pertti Keränen yksi monista, joka moitti työryhmän aikataulu liian tiukaksi. Tarkoituksena on, että toimenpiteiden aika olisi jo vuonna 2015.

Turhan kiireistä

Kuulemisvaiheessa kunnilta odotetaan vastauksia jo kevään aikana.

- Tämä on niin suuri muutos, että kuntalaisten on päästävä vaikuttamaan. Kunnissahan se asiantuntemus tässä asiassa on, sanoo Keränen.

- Vähintään tuleva valtuustokausi eli vuoteen 2016 olisi varattava asian käsittelyyn. Muuten ei tule hyvää päätöstä, toteaa Keränen.

Simon kunnanjohtaja Esko Tavia puolestaan toivoo, että kuntauudistus aloitettaisiin kuntien sisältä. Nykyinen lainsäädäntö vaatii kunnilta talouden suunnittelua vain kolmeksi vuodeksi eteenpäin.

- Kolme vuotta on liian lyhyt aika, sanoo Tavia.

Lähteet: YLE Perämeri