1. yle.fi
  2. Uutiset

Enontekiölle pääsee taas lentäen

Enontekiön kunta maksaa lentoyhtiö FlyBelle tukea, jotta se tekee kaksi lentoa Hettaan viikossa kevään ajan. Tuen turvin paikalliset asukkaat saavat ilmaisia lentolippuja Helsinkiin ja matkailuyrittäjät uusia asiakkaita.

Kotimaan uutiset
Enontekiö-Kautokeinon lentoasema
Sauli Antikainen / Yle

Hetan lentokenttä on taas käytössä joulusesongin jälkeen. Lentoyhtiö FlyBe tekee kevään ajan Helsingistä Hettaan kaksi edestakaista matkaa 19.2. alkaen.

Enontekiön kunta maksaa FlyBelle tukea 50 000 euroa. Tuen turvin kuntalaiset saavat myös ilmaisia lentolippuja, sanoo Enontekiön Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Elina Vammavaara.

- Ilman kunnan tukea tänne ei olisi lennetty tänä keväänä. Jatkossa on tietenkin toiveissa, että lennot jatkuisivat ilman tukea.

Viime vuosina Hettaan on lennetty keväisin kerran viikossa. Silloin lentoyhtiönä oli Finncomm. Nyt lentovuorojen lisääntyminen näkyy myös vilkkaampana kysyntänä, sanoo Vammavaara.

- Viimeksi kuin kysyin pari viikkoa sitten, oli lippuja myyty jo saman verran kuin koko viime keväänä yhteensä.

Matkailu kasvuun

Matkustajat ovat tervetulleita Enontekiölle, koska matkailu on kunnassa käytännössä ainoa elinkeino, joka pystyy kasvamaan. Lomakylä Paavontalon yrittäjä Helinä Hautamäki toivoisi, että kotimaiset innostuisivat tulemaan nyt myös viikkoa lyhyemmillekin lomamatkoille.

- Tällä haetaan myös sitä mahdollisuutta, että me saisimme suoraan Enontekiölle enemmän kansainvälisiä asiakkaita. Pitkän lennon jälkeen ei halua enää istua tuntikaupalla bussissa.

Enontekiön kunta ei ole yksi tukemassa lentomatkailua. Mukana on myös Norjan puolelta saamelaiskunta Kautokeino. Virallisesti kentän nimi onkin Enontekiö-Kautokeino Saami Airport.

Tarkoituksena on lisätä matkailuyhteistyötä laajemminkin Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisten kuntien välille, sanoo toimitusjohtaja Vammavaara.

- Matkailu halutaan saada vetämään sillä tavalla, että jatkossa kuntien ei tarvitsisi tukea lentoja.

Lähteet: YLE Lappi / Jyri Tynkkynen

Lue seuraavaksi