1. yle.fi
  2. Uutiset

Ulkomainen lihakääryle lämmittää suomalaista

Fataer on perinteinen jordanialainen pääruoka. Jordaniassa fataer on myös matkaruoka, jota he ottavat mukaansa matkustaessaan maalle tai sukulaistensa luokse. Keväällä ja kesällä ruoka on suosittua, koska silloin jordanialaiset saavat vihannekset ja yrtit tuoreena luonnosta.

Jordania

FATAER / Jordanialaiset liha- ja pinaattikääryleet ( n. 40 kpl)

1 l vehnäjauhoja

0,5 l maitoa

50 g hiivaa

1 kananmuna

100 g voita sulatettuna

1 tl suolaa

1 tl sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva murustellen joukkoon.

Sekoita sokeri ja suola jauhoihin.

Lisää maito seokseen, sekoita tasaiseksi taikinaksi ( taikinan tulee olla pehmeä)

Lisää sulatettu, jäähdytetty voi taikinaan hyvin alustaen.

Jauhelihatäyte

150 g jauhelihaa

1 sipuli

öljyä

mauste- ja valkopippuria

suolaa

1 dl pähkinää

voiteluun kananmunaa

Pinaattitäyte

150 g pinaattia

1 sipuli

öljyä

mauste- ja valkopippuria

suolaa

½ sitruunan mehu

voiteluun kananmunaa

Kuullota sipuli kauniin ruskeaksi öljyssä. Lisää jauheliha tai pinaatti. Kuumenna ja mausta seos. Tarkista maku.

Taputtele taikina noin ½ cm vahvuiseksi levyksi. Ota taikinasta pyöreitä pohjia, halkaisijaltaan noin 10 cm.

Laita täytettä levylle ja taita reunat kolmion muotoon keskelle. Tee jauhelihakääryleet veneen muotoiseksi. Pistele kääryleet haarukalla ja voitele kananmunalla.

Paista 15 minuuttia 225 asteessa uunin keskitasolla.

Vinkki:

Erittäin hyvä lisä kääryleille ovat seesamkastike ja kurkkusalaatti.

Seesamkastike

2 rkl valmis seesamkastike

2 kuutioitua tomaattia

½ sitruunanmehua

ripaus suolaa

2-3 rkl kylmää vettä

Kaikki aineet sekoitetaan keskenään.

Kurkkusalaatti

1 dl luonnonjogurttia

1 valkosipulin kynsi

ripaus suolaa

½ tuorekurkkua kuutioina

Kaikki aineet sekoitetaan keskenään.

Seesamkastikkeen ja kurkkusalaatin maut tulevat paremmin esille, jos saisivat maustua jääkaapissa pari tuntia.

ps. Valmista seesamkastiketta ja valkosipulilla maustettua chilitahnaa voi ostaa mm. Ruotsista Luleåsta.

Lähteet: Yle Lappi / Juha Mäntykenttä ja Mushaileh Intisar

Lue seuraavaksi