Lahden keskustaa kehitetään liian lennokkailla ideoilla

Lahden kauppahallissa yrittäjänä toimivalla Kalle Aaltosella on selkeät eväät keskustan kehittämiseen. Suunvuorossaan hän laittaa keskustan alueen uuteen uskoon pienellä vaivalla.

Suunvuorot
Kalle Aaltonen.
YLE / Lahti

Yrittäjänäkökulmasta minua itseäni lähinä ihmetyttää keskustan kehittämisen korkealentoisuus. Ylimitoitettuja kävelykatuja, autoton keskusta, linja-autot pois torilta, tapahtumia, joilla tuodaan sesonkiaikoina yrityksiä keskustan ulkopuolelta myymään keskustan kivijalkaliikkeiden kanssa kilpailevia tuotteita keskustaan.

Eikä minkäänlaista järkevää strategiaa siihen miten keskustaan saataisiin syntymään uusia kasvavia yrityksiä, tukemaan vanhoja kivijalkaliikkeitä. Ne kun eivät vaan ilmesty sinne itsestään.

Yksikään jalkapalloilija ei ole aloittanut uraansa AC Milanin avauksessa, vaan nappulakoulussa. Samoin yksikään yritys ei ole ollut maailmanlaajuinen ketju heti aluksi. Mitä jos urheilun parista tuttua mallia alettaisiin toteuttaa myös Lahden keskustan kehittämissä. Ehkä jopa ensimmäisenä kaupunkina Suomessa?

Esimerkiksi Tuomitalon sisäpihasta voitaisiin kehittää uusia yrittäjiä varta vasten tehty ns. kasvualusta. Jonka tarkoituksena olisi laskea kynnystä lähteä yrittäjäksi, rohkaista ihmisiä testaamaan ideoitaan, tarjoten uusille yrittäjille pientä huokeaa liiketilaa.

Jokainen yrittäjä tietää, miten vaikeita ne pari ensimmäistä vuotta ovat ja kuinka paljon tyhmiä aloittelijan virheitä niihin usein mahtuu. Pitemmän tähtäimen tavoitteena olisi, että mahdollisimman suuri osa näistä yrityksistä siirtyisi täyttämään esimerkiksi Trion ja keskustan tyhjiä liiketiloja kasvaessaan sekä kehittyessään.

Huomattavasti pienemmällä vaivalla voitaisiin elävöittää keskustaa jo 2012 kesällä. Viekää Lanu-aukion hirveät istutukset pois. Tuokaa tilalle torikauppiaat torilta ja tehkää Lanusta kompakti kesätori, joka on täynnä tohinaa. Ei puoliksi tyhjillään niin kuin tori viimekesänä.

Järjestäkää kahvilat järkevänkokoisina jotenkin fiksusti nykyiselle torille keskitetysti ja tehkää jäljelle jäävästä tilasta pysäköintikiekolla pelaavia parkkipaikkoja. Uskallan väittää, että pelkästään nämä piristäisivät keskustaa kesällä enemmän kuin yksikään väkisin väännetty höpöhöpö-häppeninki tai katettu pyöräteline. Eivätkä muuten maksaisi paljon.

Toki edellisvuosienkin malli on ihan hyvä. Lanu-aukion penkit houkuttelee tenut, sekakäyttäjät ja narkkarit pitämään mehuhetkiä. Mikään ei vedä lapsiperheitä ja muita lomailijoita puoleensa niin kuin nisti lyömässä neulaa hihaan keskellä päivää.

Puolityhjä tori taas tuo yhtä hyvän fiiliksen kuin mikä on 10 000 ihmistä vetävässä lätkähallissa, kun siellä on 500 ihmistä hurraamassa 5-0 tappiolla olevalle kotijoukkueelle. Ja vielä kun tuo puolitäysi torikin koostuu lähinnä kahvilla olevista vanhuksista, niin kyllä siinä on jo Lahden keskustalle sellaisia vetonauloja, että pitäisi sitä nyt vähintään 1000 autolle saada parkkipaikat maan alle, hinnasta viis.

Lähteet: Kalle Aaltonen

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus