Lähiruoka ja kuluttaja eivät kohtaa

Suomalaiset syövät enimmäkseen Suomessa valmistettua ruokaa, mutta oman maakunnan elinarvikkeita siitä on vain murto-osa. Lähiruuan käytön ongelmana on se, etteivät paikallisten yrittäjien tuotteet tahdo löytää lähikauppaan.

Kotimaa
Ohrasuurimopusseja.
Lähiruokakauppojen määrä on kasvanut viime vuosina.YLE

Espoolaisen K-supermarket Seilorin hyllyillä runsas neljä prosenttia valikoimasta on luomu- ja lähiruokaa. Kauppias Heimo Välinen on etsinyt paikallisia yrittäjiä jopa Elma-messuilta, koska tuottajat eivät itse aina tiedä kuinka markkinoida elintarvikkeitaan.

- He eivät ole ehkä tienneet, miten kauppoihin päästään. Mutta me kaikki kauppiaat saamme ottaa lähituotteita valikoimiimme itsenäisesti, asiakkaatkin haluavat sitä.

Kuluttaja ja tuottaja hukassa toisiltaan

Valtaosa suurten kauppaketjujen myymistä tuotteista tulee kauppaan keskusliikkeen kautta. Ne tarvitsevat suuria määriä ja tämä saattaa pelästyttää pientuottajia, eikä pienempiä eriä tohdita tarjota suoraan kauppiaalle.

Paikallisia tuotteita haluava kuluttaja ja niiden tuottaja eivät kohtaa markkinoilla. Tämä on merkittävä ongelma, todetaan myös juuri valmistuneessa, Maa- ja metsätalousministeriön teettämässä Lähiruokaselvityksessä.

Työryhmän vetäjä elintarvikeasiantuntija Seija Kurunmäki Kuule Oy:stä odottaa tuottajilta rohkeutta.

- Heidän pitäisi jaksaa löytää uusia tapoja nähdä omien tuotteidensa arvo ja osata lähteä viemään niitä markkinoille. Totta kai pitää osata tehdä sellaisia tuotteita, mitä kuluttajat haluavat ostaa.

Pieni lähikauppa voi avata väylää

Suurin osa lähiruuasta myydään omalla alueella, mutta paikallisten pientuottajien erikoistuotteita voi olla kaupan koko maassa.

Kouvolalainen Ari Puuri etsi myyntikanavan lattiakanalansa kananmunille paikallisesta kaupasta, jonka kanssa myös kehitettiin myyntipakkaus.

- Tämä on suuri mahdollisuus pienillekin tiloille saada toimeentulo tilalta. Sitten kun tuote vakiinnuttaa asemansa markkinoilla ja todennäköisesti menekki vaan kasvaa, niin silloin se tarjoaa myös ulkopuolisille työmahdollisuuksia.

Lähteet: Yle Uutiset