1. yle.fi
  2. Uutiset

Pullapuoti muonittaa bussimatkustajat

Sodankylän linja-autoaseman kello ei näytä vielä aamuyhdeksää, mutta kahvion puolella on tungosta. Tiskit notkuvat tuoreita pullia, munkkeja ja leivoksia. Keittiössä tuoksuu vastustamaton ruisleipä.

pulla
Anne Lehmusvuo sodankyläläisen Annen Pullapuodin pullavalikoiman ääressä.
Anne Lehmusvuo on nuoresta iästään huolimatta kokenut yrittäjä.YLE / Elina Melamies

Annen Pullapuodin emäntä Anne Lehmusvuo sanoo, että säpinä kuuluu tavalliseen maanantaihin.

- Leipominen aloitetaan alusta, joten keittiössä on kiireinen tohina-aamu. Ihmiset lähtevät matkaan, töihin ja opiskelemaan, joten asiakkaitakin riittää, hän luettelee.

Pullapuodin ensimmäinen työvuoro on alkanut neljältä, jolloin aloitetaan taikinoiden teko. Toinen työntekijä tulee kuudeksi, ja ovet avataan asiakkaille puoli seitsemältä. Sen jälkeen vuorossa on kakkujen, leipien ja leivosten loihtiminen. Kaikkiaan puodissa häärii viisi työntekijää.

Lupaus ainevihkossa

Anne Lehmusvuo sanoo ajautuneensa leipuriksi sattumien kautta.

- Selailin tosin äskettäin ekaluokan ainekirjoitusvihkoa, johon olin kirjoittanut että minusta tulee isona leipuri, hän lisää.

Ammatinvalinta tuli eteen lukion toisen vuoden lopussa, kun hän huomasi kaipaavansa tekemistä. Leipurikoulu löytyi etelästä: Rovaniemeltä.

Kun kotikylässä tuli kotileipomo myyntiin, ja äitikin oli innokkaana alkamassa apulaiseksi, syntyi päätös yrittäjäksi ryhtymisestä.

Leipomoalassa Anne Lehmusvuo näkee monia hyviä puolia:

- Alalla on ympärivuotinen sesonki, joten käsillä saa tehdä monipuolisesti töitä. Työ on mukavaa värkkäämistä, ja saan keksiä ja tehdä mitä huvittaa, Anne Lehmusvuo kuvailee.

- Asiakkaat ovat kuitenkin työn paras puoli, hän lisää.

Lämpimäisiä linja-autoon

Linja-autolla matkaa taittaville pullapuoti taukopaikalla on ollut mukava yllätys.

- Hinnat ovat kuulemma halpoja etelään verrattuna. Välillä juoksutamme suoraan uunista rieskaa ja ruisleipää linja-autoon, yrittäjä kuvailee.

Rieska on matkailijoiden suosikkituote. Paikalliset, joiden avulla puoti elää vuoden ympäri, taas arvostavat ruisleipää.

- Se syntyy perinteisesti juurella. Olemme saaneet kuulla, että sellaista äitikin teki aina kotona, Anne Lehmusvuo muistelee.

Ruisleipää leivotaan joka päivä. Rieskan tekemisestä saatetaan kiireisinä päivinä luistaa, jos sitä ei ole tilauksessa.

Kotiruokaa ja tuotekehittelyjä

Paikallisia lämmittää myös puodin lounaslista. Arkipäivisin listalla on yksi ruokavaihtoehto perinteistä kotiruokaa. Haastattelupäivän ruskeakastike valmistui vanhaan tapaan vehnäjauhoista.

- Peruspullataikina on tehty voihin. Monelle vain voi maistuu pullassa oikealle, Anne Lehmusvuo kertoo.

Luovuus kukkii pullapuodin pullien täytteissä. Välillä väliin livahtaa mansikkaa ja vaniljaa, toisinaan appelsiinituorejuustoa.

- Munkissa mustikkavaniljatäyte on suosikki, tekijä tietää.

Sodankylään tai ylemmäksi

Anne Lehmusvuo on alkuperäinen sodankyläläinen. Pari vuotta etelää eli Rovaniemeä riitti, ja nuori nainen kertoo viihtyvänsä kotiseudullaan. Jos Sodankylästä pitäisi lähteä johonkin, suunta olisi pohjoinen.

Anne Lehmusvuo luettelee pohjoisen parhaita puolia:

- Talvi, tähdet ja pakkaset. Pääsee nopeasti metsään, eikä ole liikaa ihmisiä, hän toteaa.

Lähteet: YLE Lappi / Elina Melamies

Lue seuraavaksi